Steun HAFC

Help HAFC

Word sponsor

Foto: Foto: Bert Letteboer

Stefaan Tanghe: “Heracles weet wat er gevraagd wordt”

Geschreven door Bjorn Wind op 5 feb. 2024

In de winterstop de promovendus komen versterken en behouden voor degradatie, dat is wat er nu gevraagd wordt van de nieuwe aanwinsten. In het seizoen 2005-2006 hadden we ook zo’n speler nodig en die kreeg Heracles binnen in de vorm van Stefaan Tanghe. „Voor elke promovendus is het moeilijk om te handhaven”

De in Kortrijk geboren middenvelder begon zijn carrière bij de club uit zijn geboortestad. Na een transfer naar Excelsior Moeskroen, vertrok Tanghe in de zomer 2000 voor een bedrag van 1 miljoen gulden naar FC Utrecht. In de Domstad groeide de sympathieke Belg uit tot  aanvoerder en publiekslieveling in een periode waarin Utrecht tweemaal de KNVB beker en één keer de Johan Cruijff-schaal. Waarom vertrekt iemand met zo’n statuur naar een struggelende promovendus?

„Mijn basisplaats was ik van de ene op de andere dag kwijt. Ik hoorde in de wandelgangen dat er ook financiële problemen waren bij de club, waardoor de spelers met dure contracten weg mochten”, geeft Tanghe  „Door de teleurstellende manier hoe dat ging, besloot ik dat ik toe was aan een nieuwe uitdaging. Toen onze teamgenoot David Di Tommaso overleed was het voor mij duidelijk dat ik Utrecht achter mij moest laten om mijn zinnen te verzetten.”

Leuke bende
De verandering was wel even wennen voor Tanghe. „Bij Utrecht voetbalden we om Europees voetbal, in Almelo was het alle hens aan dek om degradatie te vermijden. Maar bij beide ploegen was er wel dezelfde druk om te winnen.” Die druk lag op de schouders van een aantal ervaren mannen, waaronder de toen 33-jarige Tanghe. „Met Rob Maas had ik direct een goede klik, met hem zat ik een paar keer per week in het Theaterhotel.”

„Maar ook met Peter Reekers en Jan Wuytens had ik goede contacten. Het was een leuke bende die alles samen deed.” Het groepsgevoel zat goed, wat mede door de technische staf van toen kwam. „Toen ik nog bij Kortrijk speelde, was Hendrie Krüzen mijn idool. En met Peter Bosz had ik de beste trainer uit mijn carrière”, vertelt de Belg trots. Heracles handhaafde zich, mede door vier doelpunten van Tanghe, met een knappe 13e plaats. 

Niet bijgebleven
„Je kan je voorstellen dat de opluchting groot was en dat er een serieus feestje gevierd werd.” Jan Smit was in de wolken en gaf de selectie een extra cadeau. „Hij trakteerde ons op een reisje naar Curaçao, omdat we ons wisten te handhaven. Dus het feest werd op reis nog fijntjes doorgezet. Dat waren onvergetelijke momenten!” Het feit dat Heracles zich nog wist te kwalificeren voor de play-offs van de InterToto-cup (over twee wedstrijden werd er verloren van NEC met 4-3) is daardoor niet bijgebleven bij hem. „Dat kan ik me niet meer herinneren. Was ik daar bij?” 

Het seizoen daarop stelden ploegen zich anders in op Heracles, merkte ook Tanghe. „De tegenstanders waren op ons ingesteld en wisten precies wat ze moesten doen om ons uit ons fanatieke spel te krijgen. Maar we wisten dat dat ging gebeuren, dus gelukkig konden wij ons ook dat seizoen handhaven.” Dat was ook het laatste seizoen voor de Belg die terugging naar zijn thuisland om voor Roeselare te spelen.

Te braaf
„Ik was toen 35 jaar en kreeg de kans om nog drie jaar op het hoogste niveau van België te spelen met mijn beste vriend Yves Vanderhaeghe. En mijn zoon Juul had de leeftijd dat het ons fijner leek om in België naar school te gaan.” In 2010 hield Stefaan het voor gezien bij Roeselare, althans als speler. „Na mijn spelerscarriere ben ik als sportief raadgever begonnen bij de club.” Daarna ging Tanghe als scout aan de slag voor Kortrijk en FC Utrecht. „Ik heb ook een UEFA-A diploma gehaald, maar ik had al snel door dat een trainersfunctie niks voor mij was. Ik ben daar te braaf en te eerlijk voor.”

Inmiddels heeft hij een bestuursfunctie bij de provinciale voetbalclub waar in de transfers voor regelt. „En ik werk alweer tien jaar als vertegenwoordiger bij Donko’s Koffie, een ambachtelijke koffiebranderij uit Roeselare. Dat voetbalwereldje heb ik geen zin meer in, dat is toch iets speciaals.” 

Herinneringen
Op de vraag of hij nog contact heeft met mensen uit zijn periode bij Heracles moet hij helaas zeggen van niet. „Op social media volg ik nog wel de trainers en spelers, maar contact heb ik spijtig genoeg weinig. Ik zal proberen toch nog eens langs te komen voor een wedstrijd en om de herinneringen op te halen.” Al wil hij dan wel op een bepaalde plek blijven overnachten. „Het Theatherhotel, daar waren we dankzij gastvrouw Esther Hamminck altijd zo welkom als spelers.”

Als laatste heeft Stefaan nog een boodschap voor de supporters van Heracles. „Voor iedere promovendus is het moeilijk zich te handhaven, maar gelukkig heeft Heracles daar ervaring mee en weten ze wel wat nodig is om dit te laten lukken.” Een aspect dat de club nodig heeft in die missie, is volgens Tanghe de achterban. „Heracles heeft altijd nog de fantastische en fanatieke aanhang. Die wil ik nog altijd bedanken voor de fantastische steun die wij toen in die periode hebben gekregen.”

Discussieer mee

13

Je reageert als .

Ben jij dit niet?

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

  • Ben

    Ben hoevenbergzegt

    3 maanden geleden

    Ik heb stefan zien voetballen hij zweepte heracles naar grote hoogten. Ajax -heracles 1-4
    Stefan tange was de grote man. Wat een mooie partij voetbal. Iedereen stond achter de ploeg
    En dat kan nu ook ,als men.dezelfde instelling heeft als keeper brouwer dan zie ik het oed komen

  • Ome

    Ome Gerritzegt

    3 maanden geleden

    Met alle respect voor Stefaan Tanghe. Ik heb het liever over het heden. Het degradatiespook doemt op en Joost van Aken is op proef. Als het voor de 2e keer in 2 jaar tijd weer misgaat, ben ik bang voor een langdurig verblijf in de KKD. Het is twee voor twaalf! Ik maak mij grote zorgen. Wie heeft de oplossing? Wat moet er gebeuren? Is Hoogma wel berekend voor zijn taak? Wie stelt mij gerust?

    -5

    • Oma

      Oma Janzegt

      3 maanden geleden

      Off topic!

    • NVB

      NVBzegt

      3 maanden geleden

      “Wie heeft de oplossing”, “wat moet er gebeuren” .

      Wat dacht je van ophouden met overal twijfels bij hebben en er vol achter gaan staan ! Niet op elke slak zout leggen,maar vertrouwen hebben. Niet constant twijfels zetten bij Hoogma en/of de kwaliteit van het team maar extra support geven zodat ze dat extra stapje uit zichzelf kunnen halen. Ook de fans zijn mega belangrijk in het behalen van resultaten!

      Iedereen maakt zich zorgen, en het zou ook niet goed zijn als wat dat niet zouden doen. Maar moet dat nou echt constant worden uitgesproken naar buiten toe, kun je je niet gewoon in je hoofd zorgen maken en naar de buitenwereld eensgezindheid uitstralen?

      Ik ben er namelijk ook een beetje bang voor dat die voortdurende “glas half leeg” mentaliteit onder vele fans op termijn ook op alles rondom de club overslaat., en dat we uiteindelijk wel eens in de problemen kunnen komen puur omdat we ons zelf elke keer omlaag praten en daar vervolgens iemand als slachtoffer voor zoeken.
      Het degradatie-jaar werd dat met Gillissen en Bredewoud gedaan. Vervolgens werd er elke keer naar Toussaint gewezen, toen was het Lammers, toen die weg was waren er bij sommigen ineens twijfels bij Kruzen, toen was het weer de grootte van de trainersstaf,daarna word er weer met alles naar Hoogma gewezen. Wanneer houd het een keer op ? Wanneer gaan we 100% achter onze clubmensen staan zonder overal twijfels bij te hebben ? We kunnen wel iedereen blijven ontslaan maar word het er dan echt beter op of werken we ons nog meer in de shit ?

      +9

  • rob

    robbiezegt

    3 maanden geleden

    Leuk stuk over Stefaan, prima speler destijds!
    Het sluit wel niet aan bij dit onderwerp maar we hebben een CV op proef, Joost van Aken, bekende naam. Terug van een vervelende blessure. Iemand die deze speler goed kent? Hoe was hij bij Heerenveen? In ieder geval positief dat men inziet dat er achterin iets moet gebeuren.

    +1

  • Spi

    Spiketyzegt

    3 maanden geleden

    Leuk interview

  • Mar

    Markzegt

    3 maanden geleden

    Erg leuk dit soort berichten.
    Mooie tijd was dat

    “Against all odds”

    Jammer dat dit soort spelers niet meer haalbaar zijn voor ons.

  • Ren

    Rene vak rzegt

    3 maanden geleden

    Mooi interview ik hoop dat we 2 tanges hebben binnen gehaald. Bruijn en hrustic dat die ons op sleeptouw kunnen nemen .

    +4

  • Ste

    Steve Mokonezegt

    3 maanden geleden

    Ff met de selectie naar Curaçao met het geld van Ome Jan 🇨🇼. Wat een geweldige tijden.
    Mooi interview met Stefaan en hulde voor de redactie voor dit soort legendarische interviews!

    +7

  • Ome

    Ome Janzegt

    3 maanden geleden

    Leuk interview. Ik was altijd een liefhebber van Stefaan (mocht wel iets brutaler). Fijne speler!
    P.s. Stefaan weet vast nog wel een centrale verdediger

    +3

  • Tho

    Thomaszegt

    3 maanden geleden

    Mooi interview. Aardig om te lezen dat hij met respect en plezier aan ons terugdenkt. Wij aan hem.

    +3

  • Dan

    Daniëlzegt

    3 maanden geleden

    Mooi stuk, complimenten.
    Destijds toptransfer voor Heracles.

    Het groepsgevoel van destijds moeten we nu ook terug zien te krijgen. Voor elkaar door het vuur willen gaan. De laatste wedstrijden heb ik wel het idee dat Van de Looi hier meer op in speelt dan Lammers.

    Forza Heracles!

    +9

TopReacties

+9
Daniël3 maanden geleden

Mooi stuk, complimenten. Destijds toptransfer voor Heracles. Het groepsgevoel van destijds moeten we nu ook terug zien te krijgen. Voor elkaar door het vuur willen gaan. De laatste wedstrijden heb ik wel het idee dat Van de Looi hier meer op in speelt dan Lammers. Forza Heracles!

+9
NVB3 maanden geleden

"Wie heeft de oplossing", "wat moet er gebeuren" . Wat dacht je van ophouden met overal twijfels bij hebben en er vol achter gaan staan ! Niet op elke slak zout leggen,maar vertrouwen hebben. Niet constant twijfels zetten bij Hoogma en/of de kwaliteit van het team maar extra support geven zodat ze dat extra stapje uit zichzelf kunnen halen. Ook de fans zijn mega belangrijk in het behalen van resultaten! Iedereen maakt zich zorgen, en het zou ook niet goed zijn als wat dat niet zouden doen. Maar moet dat nou echt constant worden uitgesproken naar buiten toe, kun je je niet gewoon in je hoofd zorgen maken en naar de buitenwereld eensgezindheid uitstralen? Ik ben er namelijk ook een beetje bang voor dat die voortdurende "glas half leeg" mentaliteit onder vele fans op termijn ook op alles rondom de club overslaat., en dat we uiteindelijk wel eens in de problemen kunnen komen puur omdat we ons zelf elke keer omlaag praten en daar vervolgens iemand als slachtoffer voor zoeken. Het degradatie-jaar werd dat met Gillissen en Bredewoud gedaan. Vervolgens werd er elke keer naar Toussaint gewezen, toen was het Lammers, toen die weg was waren er bij sommigen ineens twijfels bij Kruzen, toen was het weer de grootte van de trainersstaf,daarna word er weer met alles naar Hoogma gewezen. Wanneer houd het een keer op ? Wanneer gaan we 100% achter onze clubmensen staan zonder overal twijfels bij te hebben ? We kunnen wel iedereen blijven ontslaan maar word het er dan echt beter op of werken we ons nog meer in de shit ?

+7
Steve Mokone3 maanden geleden

Ff met de selectie naar Curaçao met het geld van Ome Jan 🇨🇼. Wat een geweldige tijden. Mooi interview met Stefaan en hulde voor de redactie voor dit soort legendarische interviews!

1927

/

1941

/

1962

/

1985

/

2005

/

2023

Hoofdsponsoren

Gemaakt door Mumba Web SolutionsHosting door ShockMedia