Nieuwe StadionDe tijd begint te dringen voor het nieuwe stadion. De gemeenteraad zal komende dinsdag bijeen komen om de plannen van Heracles over het nieuwe stadion aan te horen tijdens een raadsvergadering. Eerder melden we al dat wij als achterban massaal onze steun moet geven door aanwezig te zijn bij deze raadsvergadering in het stadhuis. Het stadhuis moet uitpuilen! De beslissing over de komst van het nieuwe stadion valt overigens op dinsdag 8 maart.

Oud burgemeester Menno Knip vindt ook dat de gemeente het besluit moet nemen om te kiezen voor een nieuw stadion voor Heracles. In een column op de website van Zakelijk Almelo ligt hij dit toe. Zie hieronder het column.

'Perceptie. Moeilijk woord. Eigenlijk een slecht begin van deze column. Een echte politicus, althans een goeie, gebruikt nóóit moeilijke woorden. Kijk naar Wiegel, naar Jan-Kees de Jager, nooit een moeilijk woord, voor een groot gedeelte het geheim van hun succes.En Mark Rutte dan, met zijn Engels? Nou ja! We verstaan toch allemaal Engels?!

Perceptie toch maar. Perceptie betekent de waarneming van de feiten om je heen plus je gevoel daarbij. Je eigen perceptie bepaalt of het glas half leeg of half vol is. Het glas met inhoud, de feiten, zijn hetzelfde maar de beelden zijn totaal verschillend.

Een ander voorbeeld. Heracles heeft verloren van Ajax, maar heeft zich wel kapot gevochten. Ik ga met een goed gevoel naar huis. Kijken we eens naar de stad Almelo. Nee, ik ga het niet hebben over de gemeentepolitiek.  Ook voor,  of nee, juist voor oud-burgemeesters geldt: weg is weg.

Maar als Almeloër onder de Almeloërs  lijk ik soms te zwemmen in een half leeg glas. Dan lees ik over sombere financiële perspectieven. Over zaken die niet doorgaan of misschien wel, maar dan in ver afgeslankte vorm, of veel later dan gehoopt. ’T Kon beter, klinkt het in Almelo. ’T Zal wel weer niks worden. ‘T Is maar Almelo. Negatieve perceptie.

Al weer enige jaren ben ik enthousiast amateur-vlieger.  Vaak cirkel ik even in mijn inie-minie- vliegtuigje boven onze stad. En dan zie ik heel wat anders. Ik zie een groene stad met uitgestrekte bedrijfsterreinen met een enorm innovatief bedrijfsleven. Prachtige woonwijken en een uitstekende bereikbaarheid. Nog maar dertig-veertig jaar geleden werd diezelfde stad figuurlijk en deels zelfs letterlijk platgeslagen door de textielcrisis. Almelo is al snel daarna opgeveerd, en hoe.’T Kon minder, zeggen ze in Groningen. Positieve perceptie.

Als je platgeslagen wordt moet je weer opveren. Allereerst uit bittere noodzaak natuurlijk, maar je moet het ook kunnen opbrengen. Almelo kan dat, dat is al lang bewezen. Je wordt er ook lang niet altijd slechter van als het tegenzit; als je maar praktisch blijft. Ik zou bijna zeggen: als het linksom niet kan dan moet het maar rechtsom, maar dan verdenkt u mij van een politieke uitspraak. Dus: als het niet kan zoals het moet dan moet het maar zoals het kan. Met dank aan Jan de Koning.

Terug naar perceptie. Toen ik naar Almelo kwam wist ik niks van voetbal. Nooit begrepen wat mijn vader, een trouw bezoeker van SC Cambuur, er in zag. Tientallen kerels die totaal ongecontroleerd achter een bal aan leken te rennen.( Ik weet nu dat dat voor Cambuur ook wel opgaat, maar dat terzijde). En zondag- s’avonds van 7 tot 8  Sport in beeld natuurlijk. Ook dat nog.

Negatieve perceptie. Maar enige jaren Heracles brachten verandering. Allereerst door de geweldige sfeer in het stadion. Eerst nog een jaartje op de oude Engelse tribune, daarna hier. Met net zoveel sfeer, want die komt van de supporters zelf.

En stukje bij beetje kreeg ik het spelletje door. Het voetbal werd daardoor ook steeds boeiender. Het moment dat bij mij het kwartje echt viel, ik weet het nog precies, was dat gemeenteraadslid Henk Slettenhaar mij uitlegde dat voor buitenspel het vertrek, en niet de aankomst van de bal bepalend is. Verontwaardigd opspringen doe ik nu op heel andere momenten. En ook zit ik nu, net als mijn vader, elke zondagavond om 7 uur paraat voor de buis. Positieve perceptie.

Maar écht gegrepen werd ik door het karakter van Heracles. Net zo lang doorgevochten tot ze in de eredivisie kwamen. Strijden voor handhaving daar. Neergaan, maar weer opveren. Typisch Almelo dus. 9-0 tegen Heerenveen? Mm. Niet interessant. 5-0 tegen Twente? Vervelend, maar niet doorslaggevend. Stabiel blijven in de hoogste divisie, dát is wat telt. Dat is ontzettend belangrijk vanuit sportief oogpunt, maar ook als PR voor de stad. Maar bovenal is het belangrijk voor ons Almeloërs zelf.

Positieve perceptie. Maar met positieve grondhouding alléén ben je er niet. Om te blijven in de eredivisie heb je financiële grond onder de voeten nodig.  Kunstgras is er al, maar pas een bijbehorend stadion dat groot genoeg is geeft financiëel fundament. Dat stadion komt er alleen als iedereen dat wil en dat ook laat horen.

Praat ik nu tegen de gemeenteraad? Nee, ik heb het tegen jullie, tegen Zakelijk Almelo. Tegen de Heffe des Volks zogezegd.
Jullie weten als geen ander waarover maandagsmorgens op het werk wordt gepraat. Jullie weten als geen ander hoe belangrijk imago en uitstraling is voor je bedrijf, voor je klanten en vooral, voor je eigen mensen. Wat het doet met mensen om erbij te horen, succes te hebben, trots te zijn op je club en op je stad.

Ik wil jullie eigenlijk toeroepen: geef lucht aan dat gevoel! Hoe? Heel praktisch. De gemeenteraad gaat binnenkort, op 15 februari praten over het stadion. Leun niet achterover, maar ga er naartoe. Spreek in! Steun de Raadsleden bij hun oordeelsvorming.

Dat stadion moet er komen. Je regelt het maar
!'

Ook Heracles supporter in hart en nieren Tom Egbers steunt de komst van een nieuw stadion voor Heracles…

Tom Egbers: ,,Ik ben gevormd door Heracles, mag ik wel zeggen. Mijn onvoorwaardelijke liefde voor de club dateert van mijn jongste jeugdjaren. Ik ging aan de hand van mijn grootouders mee naar het prachtige stadion aan de Bornsestraat en voetbalde zelf ook een tijdje in het klassieke zwart-wit, als flegmatieke linksbuiten. Ik kan me mijn debuut nog levendig voor de geest halen, met de D2. We speelden in Wierden tegen Omhoog D1, wonnen met 5-2 en ik scoorde. Zoiets vergeet je niet meer.

,,Ik verhuisde op een gegeven moment naar het westen, maar de liefde voor Heracles bleef en zal altijd blijven. 'Je kunt de jongen wel uit Almelo halen, maar Almelo  niet uit de jongen', dat idee. 'Ich bin ein Almeloër', zogezegd. En zeg nou zelf: die naam, dat shirt, de geschiedenis, het authentieke karakter! Ik heb Heracles  bijna zien sterven door een faillissement, maar heb ze ook van de toenmalige wereldkampioen Ajax zien winnen. Ik heb geleden en gejubeld. Bovenal is Heracles een echte, pure club. Het bewijs voor de stelling dat het betaald voetbal nog niet helemaal verzakelijkt is.

,,Ik ga in mijn leven nog meemaken dat Heracles Europees voetbal gaat spelen, zeker weten. Vorig jaar was het bijna zover, met een zesde plaats in de competitie en een plek in de play-offs. Ik voelde trots. En heb lange tijd met een tamelijk glimmend gezicht over de redactie van Studio Sport gelopen. Zoals ik na een onverdiende nederlaag een slecht humeur kan hebben. Dan heb ik zwaar de pest in en kan ik een dag niet te genieten zijn. Vraag mijn collega's maar.

,,Eén ding moet me van het hart. De gemeenteraad ligt dwars over de komst van het nieuwe stadion. Een schande! Het wordt tijd dat ze gaan inzien dat Almelo bestaat bij de gratie van Heracles.''

Wij trekken ons daaraan op. Wij zijn knokkers, wij veren altijd weer op. Ook wij kunnen het succes afdwingen. Heracles als inspiratiebron voor ons allemaal. Heracles als metafoor voor Almelo-zelf.

zp8497586rq
Sponsoren

Reacties (0)

Reageer nu!