Gisteravond was de informatieve raadsvergadering in het Gemeentehuis. Onderwerp van gesprek was de lening van 15 miljoen euro voor de bouw van het nieuwe stadion en de voorwaarden die de gemeente stelt bij deze lening. Nico-Jan Hoogma was erbij o.a. en ligt op de officiële website toe wat er precies besproken is tijdens de informatieve raadsvergadering. Zie ook hieronder…

Hoe kijk je terug op gisteravond?
Nico-Jan Hoogma: “We hebben nog eens kunnen aangeven waar wat ons betreft de pijnpunten zitten, die het huidige voorstel voor ons onacceptabel maken. Concreet is er gisteren weinig uitgerold, maar dat wisten we. Dit was een informatieve raadsvergadering, de besluitvormende raadsvergadering staat voor dinsdag 12 juli op het programma.”

Maar, als het huidige voorstel intact blijft dan wordt het realiseren van een nieuw stadion een onmogelijke zaak?
“Dit voorstel is voor ons onwerkbaar. Aanpassing van een aantal voorwaarden is echt noodzakelijk, anders wordt een nieuw stadion heel moeilijk. Wethouder Van Marle heeft aangegeven dat hij in het college gaat bespreken wat de mogelijkheden zijn. We hopen dat de juiste aanpassingen alsnog tot stand komen.”

Wat zijn de belangrijkste struikelblokken wat Heracles Almelo en de Stichting Stadion betreft?
“Dat is een aantal zaken. De Stichting Stadion en de BVO hebben tot nu toe € 550.000 geïnvesteerd in de voorbereidingskosten. Tot aan de start van de bouw hebben wij nog eens € 850.000 nodig. Wij vragen dat bedrag van € 850.000 als voorschot, dat wat ons betreft gewoon onderdeel uitmaakt van de totale lening van € 15 miljoen. Tevens hebben wij een voorstel gedaan aan de Gemeente waarbij we aangegeven hebben bij onverhoopt niet doorgaan van het nieuwe stadion het voorschotbedrag van € 850.000 terug te betalen. Daar wil de gemeente niet aan, dat vinden wij onbegrijpelijk. Wij vragen niet om een extra bedrag, maar om een bedrag uit de lening als voorschot. Daarnaast hanteert de gemeente een risico-opslag bovenop de rente die we al voor de lening gaan betalen. Men mag best wat meer vertrouwen hebben in de club en haar bestuurders. Wij hebben altijd keurig aan onze verplichtingen voldaan en zullen dat ook nu doen. Daar is geen risico-opslag van 1,6 procent (zoals genoemd in de raadsvergadering) voor nodig. Een andere voorwaarde waar we het niet mee eens zijn is dat de looptijd van de lening voor iedere partij gelijk moet zijn. Maar een commerciële partij die participeert in het stadion zal dit onder andere voorwaarden doen dan de Gemeente Almelo. Die gelijke looptijd is dus een onmogelijke eis.”

Op 12 juli staat de besluitvormende raadsvergadering op de rol. Wat gebeurt er in de tussentijd?
“We zullen met elkaar in gesprek blijven waarbij ons streven is om de raad te overtuigen van onze argumenten. Daar hebben André Oude Weernink en Hans Bredewoud gisteren al een prima aanzet voor gegeven.”

En dan dinsdag 12 juli de definitieve beslissing.
“Dan hopen we dat de Gemeente Almelo onder aangepaste voorwaarden het sein op groen zet voor ons nieuwe stadion. Het heeft namelijk lang genoeg geduurd. We praten hier al over vanaf 2007, nu willen we graag uitzicht hebben op de eerste paal. Het is namelijk heel simpel: zonder nieuw stadion speelt Heracles Almelo op den duur weer in de Jupiler League. En dat moeten we niet willen, wij zijn er van overtuigd dat de Gemeente Almelo dit doemscenario ook wil voorkomen.”

Sponsoren

Reacties (6)

Reageer nu!