Heracles heeft het moeilijk. Dat kan eigenlijk iedereen wel constateren. Na twee geweldige seizoenen lijkt de magie even te zijn verdwenen uit het elftal van Peter Bosz. Eén punt uit de laatste vier wedstrijden is weinig, te weinig om mee te blijven draaien in de top 9. Heracles staat dan ook op de 11e plaats.

Negatieve tendens?

De reacties op deze site liegen er niet om. Er lijkt een negatieve tendens op te steken. Dit hoeft niet! Want het valt reuze mee! Heracles heeft namelijk een prima start gemaakt door in de eerste elf (!) wedstrijden alleen maar te verliezen van NEC en Ajax. Hierna kwamen wedstrijden tegen AZ (thuis), PSV (uit), FC Twente (thuis) en Roda JC (uit). Bovendien werd er in het stadion van laatst genoemde sowieso nog nooit gewonnen door Heracles. Met de op één na laatste begroting, staan de Zwart-Witten wat dat betreft nog steeds boven hun stand op de ranglijst.

Toch lijkt het spel minder dan de voorgaande twee jaren. Waar kan dat aan liggen? Is het de gemakzucht die in de ploeg sluipt? Wordt de druk te hoog gelegd door een plek bij de eerste negen te verlangen? Is het gemis van Birger Maertens toch erger dan men voorheen had gedacht? Of ligt de oorzaak misschien toch bij een tactisch probleem?

De luxeproblemen in de voorhoede

De vorig seizoen de hemel ingeprezen voorhoede rammelt. De spelers Armenteros, Everton, Plet en Overtoom wisten tot nu toe 14 keer te scoren. Per speler is dat een gemiddelde van 1 goal per 4 wedstrijden en dat is voor de voorhoede natuurlijk veel te weinig. Vorig jaar wist datzelfde kwartet maar liefst 44 keer in 34 wedstrijden te scoren. Bovendien speelde Plet toen niet eens alle wedstrijden.

Momenteel staan er bij Heracles allemaal spitsen in de voorhoede. Allemaal prima voetballers en zeer talentvol en eigenlijk allemaal te goed om op de bank te zetten. Maar is de keus om ze op de manier te gebruiken zoals ze nu worden gebruikt wel goed? Everton en Armenteros worden op de buitenposities gestald, terwijl zij van origine pure spitsen zijn. Vooral Armenteros lijkt het moeilijk te hebben op de rechts buitenpositie.  Er lukt maar weinig, tot grote frustratie van hemzelf. Everton heeft vorig seizoen bewezen ook te kunnen scoren op de “linkerflank”, maar ook hij heeft zijn draai nog niet gevonden dit seizoen. Beide heren zijn tot nu toe goed voor drie doelpunten.

Is het een optie om het eens met dezelfde aanval te proberen als vorig seizoen? Dat betekent dat Douglas (of eventueel Pedro) weer speelminuten mag maken. Misschien dat Glynor Plet dan wat meer uit zijn verf komt, omdat die dan beter bediend kan worden. Samuel Armenteros in de spits positioneren is ook een optie. Dit deed hij vorig jaar heel goed. Zo goed zelfs, dat hij in de belangstelling van diverse clubs stond. De combinatie Everton, Armenteros en Plet lijkt in ieder geval (nog) geen succes.

De defensieve problemen

De krappe selectie lijkt het meest parten te spelen in de verdediging. De blessure van Birger Maertens wordt voorlopig prima ingevuld door Ben Rienstra, maar door het wegvallen van de Belg, is de spoeling wel heen dun geworden. Olivier ter Horst, Gaby Jallo en Mike te Wierik presteren naar hun kunnen, maar ook zij zijn nog jong en hebben nog niet de ervaring en kwaliteit die verdedigers van een subtopper in de Eredivisie behoren te hebben. Mark Looms is nog steeds geblesseerd en zal de komende weken niet kunnen spelen.

Het meest vervelende aan dit alles is dat we nog niet eens op de helft van de competitie zitten. Schorsingen en blessures zijn nu nog niet aan de orde, maar die zullen na de winterstop ongetwijfeld volgen. Tim Breukers was afgelopen zaterdag de eerste die mocht toekijken vanwege een schorsing en waarschijnlijk zal het niet zal duren voordat Quansah een duel mag toekijken. (Heeft momenteel ook al een aantal kaarten te pakken)

Het formidabele positiespel

Want ook dat mag gezegd worden! Heracles heeft bijna in alle wedstrijden veruit het meeste balbezit en speelt de tegenstander bij vlagen helemaal zoek. Het dynamische middenveld, met Duarte als grote revelatie is het grootste wapen van Heracles. Het probleem ligt hem in de laatste fase: het creëren en afmaken van de kansen. Doordat de twee buitenspelers eigenlijk geen buitenspelers zijn, gaan zij vaak naar binnen en komt alles in één grote trechter terecht.

Remko Pasveer

Speelt misschien wel zijn beste seizoen ooit. Oogde in het begin heel onzeker en was niet bij iedereen geliefd, maar heeft inmiddels zijn plek gevonden. Wedstrijd na wedstrijd keept hij een berepot en hij heeft zich ontwikkeld tot een van de betere doelmannen van de Eredivisie.

Een paar weetjes:

  1. Marko Vejinovic staat momenteel derde op de ranglijst van assists. Alleen Christian Ericksen (7) van Ajax en Dries Mertens (8) van PSV hebben meer assists geleverd.
  2. Van de 17 behaalde punten werden er 11 in een thuiswedstrijd en 6 in een uitwedstrijd gepakt.

Het is dus uitermate belangrijke dat we vrijdag met z’n allen positief achter de ploeg gaan staan! Aankomende vrijdag staat de wedstrijd tegen VVV op het programma. Deze wedstrijd zal bepalen of Heracles naar onderen, of naar boven kan gaan kijken. Bij verlies kan het gat met de nummers 13 t/m 16 wel heel klein worden. Bij winst wordt de aansluiting met de top 9 weer gevonden. Dit geeft des te meer aan hoe dicht iedereen bij elkaar staat.

Heracles moet op dezelfde voet verder gaan (Motiveer je antwoord in de reacties)

Bekijk resultaten

Sponsoren

Reacties (38)

Reageer nu!