Ongekende tijden in Almelo. Speelronde vier is inmiddels voorbij. Wie 819 indrukt op teletekst kan zijn ogen niet geloven. Heracles bivakkeert op een derde plaats, en dat mag gerust verrassend genoemd worden. Na speelronde een, en een kansloze partij tegen Roda JC, waren we allemaal wat minder optimistisch. Hoe anders is dit een paar weken later. De grote rivaal FC Twente werd met goed voetbal aan de kant gezet. Heracles is een ploeg met veel potentie en karakter.

Het pessimisme na de eerste speelronde was te begrijpen. Het middenveld was los zand, er werden grove fouten gemaakt in de achterhoede en het ontbrak aan stootkracht voorin. Menig lid op dit forum smeekte om versterkingen. Cas Peters, Samuel Armenteros en Denni Avdic, al deze namen passeerden de revue. Ook ik hoopte op een kwaliteitsinjectie. Ik had namelijk nooit verwacht dat Weghorst, Bruns en Tannane optimaal zouden functioneren. Na een goede overwinning tegen NEC, een goddelijke Tannane tegen Cambuur en een fenomenale teamprestatie tegen Twente is mijn mening toch wel enigszins veranderd. Een aantal van onze spelers maken een goede ontwikkeling door, tijd om ze in het zonnetje te zetten.

Allereerst wil ik de ijzersterke wedstrijden van Wout Droste onder de loep nemen. De rechtsachter kwam over van Cambuur, waar hij niet onomstreden was, maar toch vaak aan de aftrap mocht verschijnen. Hier in Almelo werd hij gehaald als directe concurrent van Tim Breukers. Laatstgenoemde is geblesseerd, waardoor de blonde verdediger nu zijn kans grijpt. Oerdegelijk, en in balbezit prima. Twee weken terug had hij de begeerde Anthony Limbombe in zijn zak. Vorige week had hij een relatief makkelijke avond in Leeuwarden en gisteren had ook de Twentse-nieuweling Ede niks te vertellen. Het is jammer voor Breukers, maar Droste heeft zichzelf op positieve wijze laten zien, en lijkt me een onbetwiste basisspeler.

Ook Joey Pelupessy mag genoemd worden. Hij mocht vorig seizoen ook al een paar keer aan de aftrap verschijnen, maar lijkt nu toch echt doorgebroken. Pelupessy had gisteren niet misstaan op het chaotische middenveld van Twente. Het gemak waarmee de jongeling zich uit de problemen draait en het vermogen om vrijwel altijd vooruit te spelen maakt hem tot een goede voetballer. Dario Vujicevic is weer een tijdje uit de roulatie en lijkt door de geweldige ontwikkeling van Pelupessy buiten de boot te vallen.

Iliass Bel Hassani wist zijn belofte vorig seizoen niet waar te maken. De Nederlander met Marokkaanse roots ging te vaak voor eigen succes, scoorde te weinig en was zwak in de fysieke duels. Alles is echter anders dit seizoen. Bij Sparta was Bel Hassani een sensatie, en dat lijkt hij nu ook bij Heracles te worden. De technicus heeft inmiddels twee doelpunten achter zijn naam staan en brengt de nodige creativiteit. Ook zie je hem vaker duels winnen en omschakelen, iets wat te prijzen valt. Mits in vorm kan hij zomaar twaalf doelpunten maken en ons een flinke zak geld opleveren. Buiten zijn voetballende kwaliteiten ook een heel vriendelijke jongen, een ontwikkeling om in de gaten te houden.

Oussama Tannane is de opvallendste naam tot dusver. De huidige topscorer van de Eredivisie (!) werd vorig seizoen alom bekritiseerd wegens slecht gedrag. Hij heeft zichzelf gevonden en hoe! Hij heeft al een aantal wonderschone doelpunten achter zijn naam staan en geeft een extra dimensie aan de ploeg van John Stegeman. Een parel die dit seizoen één van de beste spelers in de Eredivisie kan worden, mits hij zich blijft gedragen.

Wout Weghorst deed het vorig seizoen al boven verwachting goed, en die lijn trekt hij door. Drie doelpunten in vier wedstrijden en wat een handenbinder. Hij functioneert uitstekend als aanspeelpunt en heeft een goede klik met de overige offensieve spelers. Hij heeft voetbaltechnisch niet de kwaliteiten van Tannane of Bel Hassani, maar voegt wel degelijk wat toe. Zijn werklust is iets om bewondering voor te hebben.

Kampioen zal Heracles niet worden, en een plek in het linkerrijtje zou al een prestatie van formaat zijn. Stegeman, Krüzen, Hoogma en ook Smit leveren uitstekend werk. Het stadion is om van te watertanden en het tricot is fantastisch. Kritiek en pessimisme is op bepaalde momenten begrijpelijk. Maar wees trots op je ploeg, en het komt altijd goed.’

Sponsoren

Reacties (15)

Reageer nu!