Elke week zal gastcolumnist JHagenstein een verhaal schrijven over de goudmijntjes van Heracles Almelo. Deze week zal Iliass Bel Hassani uitgelicht worden.

Ik neem jullie mee terug in de tijd. Het is 2013, en de transfermarkt is bijna gesloten. Heracles heeft kortgeleden haar sterspeler verkocht aan Ajax. Lerin Duarte speelde zijn laatste wedstrijden fabuleus. De Amsterdammers sloegen toe en contracteerde de spelmaker. Een aderlating, wie zou Duarte opvolgen en was het reëel om te denken dat zijn opvolger kwalitatief van hetzelfde niveau zou zijn? Nee, dat was het niet. Toch was ik razend enthousiast toen Heracles op de slotdag Iliass Bel Hassani binnenhaalde. In de Jupiler League samenvattingen leek de kleine technicus op Lionel Messi, een panna hier, een pirouette daar. Zonder dat hij nog maar één minuut in actie was gekomen, kon mijn week niet meer stuk.

Dat was iets meer dan twee jaar geleden. De Nederlander met Marokkaanse roots heeft inmiddels 62 Eredivisieduels achter zijn naam staan. Tijd om de balans op te maken. Wat ging er goed, wat ging er fout en wat is er voor verbetering vatbaar. Bel Hassani speelde bij Sparta Rotterdam vooral als rechtermiddenvelder of als nummer tien. De middenvelder kreeg van de trainer vaak de vrijheid om zijn directe tegenstander te passeren, de steekpass te geven of om op doel te schieten. Meeverdedigen zat niet bij zijn takenpakket. Bij Heracles is dat veranderd. Niet omschakelen is geen optie, in balbezit is hij goed, maar zonder bal was hij de zwakke schakel bij de Heraclieden.

Bel Hassani werd vorig seizoen intern geschorst na een akkefietje met Oussama Tannane. Toch is het een prima jongen. Een mooi voorbeeld was zijn gebaar richting Richard van Beek. De moeder van de looptrainer lag op sterven, en middels een omhelzing na zijn prachtige goal tegen NAC Breda (6-1), betuigde hij zijn steun. Na de wedstrijd was Bel Hassani zichtbaar emotioneel en kon hij zijn tranen nog maar net bedwingen.

Eerder schreef ik dat dit het moment van de waarheid is voor Bel Hassani. Dit seizoen moet hij laten zien wat hij waard is. Vorig seizoen werd hem verweten te veel voor eigen succes te gaan, dat was terecht. Ook werd hem verweten dat hij zwak was in de duels, en ook daar viel wat voor te zeggen. Na speelronde vier kon je wel concluderen dat we een andere Bel Hassani zien. Een gretige Bel Hassani, een Bel Hassani die ballen afpakt, en een Bel Hassani met rendement. Als hij dit niveau weet vast te houden dan weet ik zeker dat hij in de voetsporen kan treden van Lerin Duarte. Duarte heeft misschien wat meer power, maar puur qua voetballend talent schat ik Bel Hassani nog wat hoger in. Ik vertrouw erop dat Iliass dit seizoen laat zien waarom Heracles hem heeft gehaald, hij kan aan de bak.

Door Jeremy Hagenstein
Twitter: @JerHagenstein

Sponsoren

Reacties (9)

Reageer nu!