Twaalf aanvoerders binnen de Eredivisie roepen de KNVB op op tot een verbod van kunstgras in de Eredivisie. Zij zijn van mening dat het gras het spel op negatieve wijze beïnvloed.

Stijn Schaars, aanvoerder van SC Heerenveen heeft aan Danny Hesp (directeur van de VVCS) gevraagd of hij iets kon betekenen in de opmars van kunstgras in het Nederlandse voetbal. Na een inventarisering rond de andere clubs, bleek dat twaalf andere aanvoerders ook pleiten voor betaald voetbal zonder kunstgras. Zo wordt gemeld door Voetbal Inside.

Willem Janssen van FC Utrecht is er daar één van. “Alle technische vaardigheden zoals passen, trappen, aannemen zijn anders op kunstgrasvelden. Daarnaast vind ik kunstgras competitievervalsing, omdat clubs er dagelijks op trainen en de uitspelende ploeg eens in de zoveel tijd met kunstgras wordt geconfronteerd.”

Ook Jordan Peters, de aanvoerder van Willem II, laat van zich horen. “Het type voetbal verandert door kunstgras. Het is moeilijker in duel te komen, dus de tackle gaat uiteindelijk uitsterven. Op kunstgras wordt er ‘in de bal gespeeld’ wat tegen de internationale trend in gaat waarin ‘diepgang’ zonder bal heel belangrijk is geworden.”

Hesp: “Ik begrijp deze spelers. Voetballen op kunstgras verandert het spel en beïnvloedt de ontwikkeling van het Nederlands voetbal op een negatieve manier. We moeten met zijn allen deze ontwikkeling stoppen en beginnen om de Eredivisie kunstgrasvrij te maken. Met dit statement willen we de discussie aanwakkeren om samen met alle betrokkenen tot de beste oplossing te komen voor het Nederlandse topvoetbal.”

Heracles heeft ooit de trend gezet en dit bleek ontzettend succesvol voor de club. Zo succesvol dat Excelsior, Zwolle, ADO Den Haag, Roda JC en Sparta en de halve Jupiler League ook hun veld hebben vervangen door kunstgras.

Kunstgras in de Eredivisie

Sponsoren

Reacties (50)

Reageer nu!