Het is weer raak. Je hoeft de TV nog niet aan te zetten of het “gezeik” over het wel of niet gebruiken van kunstgras is alweer aan de gang.

Het protest tegen het gras wordt groter en iedereen heeft er een mening over. Voornamelijk op emotie gebaseerde meningen lijken de kunstgras exploitanten zoals Heracles en Excelsior in de hoek te drijven en lijken zo bijna gedwongen te worden om over te gaan op echt gras. Dat hierbij clubs financieel in de problemen kunnen komen, lijken ze maling aan te hebben. “Dan hoor je niet in de Eredivisie”, is een veel gehoorde kreet. En dat bijna alle jeugd- en amateurteams tegenwoordig trainen op kunstgras, hoor je ook niemand over.

Ruud Gullit is ook tegenstander. “Waar ik ook kom in het buitenland, niemand begrijpt waarom wij in de eredivisie op kunstgras spelen. Het is slecht voor de ontwikkeling van onze spelers; voetbal is op kunstgras een compleet ander spel,” aldus de oud-voetballer tegenover het AD.

Dit wordt ook beaamd door Mark van Bommel. “Balaannames, het baltempo, duels om de bal, passing: technisch zijn er enorme verschillen. Iedereen die voetbalt, weet dat. Het is niet voor niets dat alle grote toplanden op natuurgras of hybride velden spelen. Ze overwegen niet eens om over te stappen.”

Gullit denkt dat het kunstgras de ontwikkeling van de jonge spelers in Nederland afremt. “Het is echt beter om zoveel mogelijk wedstrijden te spelen op normaal gras, dat is beter voor je ontwikkeling als speler. De sprong naar een buitenlandse topcompetitie is nu al zo groot, dus laten we die alsjeblieft zoveel mogelijk verkleinen.” Zo laat hij weten aan De Volkskrant.

“Wij willen ons meten met de grootste landen. Nou, de achterstand is al groot genoeg. Ik zeg dit in het belang van het Nederlands voetbal. Het is daarnaast mijn taak de beste spelers te selecteren, maar sommigen kan ik niet serieus beoordelen doordat ze op kunstgras voetballen. Ik ga nu vast schreeuwen, nu we er nog wat aan kunnen doen. Straks is het te laat.”

Het lijkt nu dus dat de hele teloorgang van het Nederlandse voetbal ineens te wijden wordt aan het gebruik van kunstgras. Helemaal niks van deze uitspraken is onderbouwd met feiten en worden voornamelijk uitgesproken door een conservatieve generatie die nooit op dergelijke matten gespeeld heeft. Alles wordt gebaseerd op emotie en het feit dat er “in het buitenland ook niet op gespeeld wordt.” In het buitenland worden clubs overgekocht, worden er miljarden in geïnvesteerd, maar nee. Het ligt allemaal aan kunstgras.

Begrijp ons niet verkeerd. Ook wij zien het voetbal het liefst op natuurgras. Maar we moeten tegelijkertijd ook realistisch zijn. Je kan bij zeven clubs niet ineens afdwingen om hun grasmatten te vervangen.

Sponsoren

Reacties (60)

Reageer nu!