Steun HAFC

Help HAFC

Word sponsor

Foto: Bert Letteboer

Jason Davidson: publiekslieveling op de linkervleugel

Geschreven door Jord op 11 mei 2021

Hoeveel voormalig spelers van Heracles zijn continentaal kampioen geworden met hun land? Iedere fan weet natuurlijk van Hendrie Krüzen die, als speler van FC Den Bosch, Europees Kampioen werd met het Nederlandse Elftal in 1988. Zevenentwintig jaar later, in 2015, wist Australië het Aziatische Kampioenschap binnen te slepen met ex-Heraclied Jason Davidson in de gelederen. Maar hoe kwam een jongen uit Melbourne precies terecht in Almelo, en wat heeft hij over gehouden aan zijn tijd hier? Hij nam zijn tijd om daar over te praten.

Jason begon zijn carrière niet in zijn thuisland, maar bij Seiritsu Gakuen High School in Tokio, Japan. “Ik kreeg de kans in Japan bij een goede academie en besloot het aan te gaan. In die tijd waren de faciliteiten en het professionalisme in Australië nog niet zo goed als dat het in deze tijd is.” Op zijn zeventiende maakte hij zijn professionele debuut in het eerste elftal bij Hume City in de Victorian Premier League. Daar werd hij in zijn eerste seizoen zelfs verkozen tot ‘VPL Player of the Year U21’.

Europa
Toch besloot Jason om een paar maand later de deur achter zich dicht te trekken bij Hume. “Ik besloot om in het midden van het seizoen te vertrekken om mijn professionele carrière te gaan beginnen in Europa.” Hij vertrok naar Paços de Ferreira in Portugal, waar hij op zijn achttiende zijn debuut maakte in de Liga NOS. Helaas kwam er na een vervelende enkelblessure en een daaropvolgende uitleenbeurt bij SC Covilhã op het tweede niveau in Portugal een eind aan zijn tijd in Portugal.

“Ik kan me zo niks bedenken wat niet geweldig was aan mijn periode bij Heracles.”

“Tijdens mijn revalidatie in Duitsland kwam ik in contact met een Duitse spelersmakelaar die in Nederland had gevoetbald. Via hem kon ik op proef komen bij Heracles.” Na twee weken op proef kreeg Jason een contract bij de Almeloërs, één jaar met een optie voor nog twee seizoenen. “Het was een geweldige tijd in Almelo. Ik kan me zo niks bedenken wat niet geweldig was aan mijn periode bij Heracles. De band met de fans was speciaal voor mij.” Hij groeide door zijn werklust en strijd op de linkerflank uit tot een publiekslieveling.

Interlandcarrière
Maar zijn sterke ontwikkeling in Almelo werd niet alleen opgemerkt door de oplettende fan. Ook Holger Osieck, bondscoach van het Australische elftal, viel het op. Op 15 augustus 2012 maakte Jason zijn debuut voor The Socceroos in een oefenwedstrijd tegen Schotland. Vanuit daar wist hij zich in de selectie te knokken voor het WK 2014. In Brazilië miste hij geen minuut in de wedstrijden tegen Spanje, Chili en Nederland. “Dankzij mijn tijd in Almelo kwam ik bij het nationale team en ook bij de WK selectie. Ook heb ik daardoor een transfer weten te verdienen naar de Premier League.”

Een prachtige transfer naar West Bromwich Albion hield Jason eraan over, hoewel dat niet resulteerde in het succes dat hij misschien vooraf had gehoopt. Twee wedstrijden was het eindresultaat van zijn seizoen bij WBA, waarna hij vertrok naar Huddersfield Town.

Ondanks zijn geringe speeltijd in de Premier League was Jason nog wel onderdeel van The Socceroos, ook bij de AFC Asian Cup 2015 die werd gehouden in Australië. In de kwartfinale tegen China produceert Jason een assist, waarna hij in de halve finale tegen de Verenigde Arabische Emiraten zijn eerste goal maakt. Uiteindelijk pakt Australië de titel door Zuid-Korea te verslaan in de eindstrijd. “Het was een waanzinnige ervaring om de titel te winnen in eigen land, voor het oog van al mijn familie en vrienden. Dat is iets dat je maar één keer in je leven mee maakt en daarom ook één van de mooiste momenten uit mijn carrière.”

Clubhopper
Op clubniveau mocht hij het weer een seizoen laten zien in de Eredivisie. Huddersfield Town besloot Davidson uit te lenen aan FC Groningen. In 22 wedstrijden wist hij geen plaats te veroveren in de harten van de supporters in het Noorden. Bij navraag bij een aantal van hen wordt er gezegd dat ‘hij zijn taak aardig uitvoerde’, maar dat hij ‘geen onuitwisbare indruk heeft achtergelaten’.

HNK Rijeka was de volgende stap, de Kroatische club met een prachtig stadion aan de kust. Alleen daarvoor zou je al voor deze club kiezen. Helaas heeft Jason niet veel wedstrijden daar kunnen spelen, omdat hij verhuurd werd aan NK Olimpija in Slovenië. Voor de prijzenkast van Davidson begint daarmee een productieve periode. Niet alleen wordt Olimpija kampioen in de Sloveense competitie, ook weten ze beslag te leggen op de nationale beker.

Vanuit Slovenië besluit hij terug ‘Down Under’ te gaan om te voetballen voor Perth Glory. En alsof hij voetbalt met een hoefijzer en een bosje klavertjes vier, weet hij ook met The Glory kampioen te worden in Australië.
Voor het eerst in vijftien jaar tijd mag de club uit Perth zichzelf weer eens de beste van Australië noemen. Jason had daar met 26 wedstrijden en 2 doelpunten ook een behoorlijk aandeel in.

Champions League
De Australiër verdient daarmee in 2019 een transfer naar Ulsan Hyundai FC, een club uit Zuid Korea. Niet alleen in de nationale competitie, maar ook in het continentale toernooi een club die prijzen weet te pakken. In 2012 wisten ze voor de eerste keer de AFC Champions League te winnen. Het seizoen verloopt op alle fronten goed voor de club, waarbij er zelfs uitzicht is op de triple. Helaas worden ze in de competitie tweede achter Jeonbuk Hyundai Motors en verliezen ze de nationale bekerfinale van datzelfde Jeonbuk. Ze weten wel beslag te leggen op de Aziatische Champions League door in de finale met 2-1 te winnen van het Iraanse Persepolis.

“Ik zou het geweldig vinden om nog eens terug te kunnen keren in Nederland om te spelen in de Eredivisie.”

Toch ziet Jason zijn toekomst niet liggen bij Ulsan. Zijn contract loopt in juni dit jaar af. “Na Ulsan zou ik graag weer een nieuw avontuur aangaan. Een nieuw land, een nieuwe competitie.” Maar moet het dan echt een nieuw land zijn of zien we hem misschien ook wel terugkeren naar Nederland? “Ik zou het geweldig vinden om nog eens terug te kunnen keren in Nederland om te spelen in de Eredivisie.”

Vind jij HAFC leuk en kun jij een kleine bijdrage missen? Met een kleine donatie help je HAFC 2024 door!

Klik hier om te doneren (Naar onderen scrollen voor eenmalige donatie)

Discussieer mee

11

Je reageert als .

Ben jij dit niet?

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

  • Her

    Heracles Harryzegt

    3 jaar geleden

    @JHR inderdaad, dat is het ook precies wat mij betreft! Jason gaf echt een verandering aan, wat meer elan, stabiliteit en internationaal cachet (zo heet dat geloof ik) aan het team èn natuurlijk de club! Tel daar bij op hoe hard hij altijd werkt(e) en hoezeer hij, tenminste bij vlagen, ook echt het/een verschil kon maken. Meestal in positieve zin! 😀

    Heracles is inmiddels ook weer nòg een stuk verder ‘volwassen geworden’ en of een Davidson daarin nog een rol zou kunnen spelen durf ik zeker niet direct te bevestigen, maar we blijven natuurlijk ‘slechts’ het kleine maar fijne Almelo en sowieso… heel eerlijk gezegd zou ik het stiekem helemaal niet zo erg vinden als we deze heer nog eens bij ons terugzien! Wellicht niet per sé in de basis, maar hij zou, met zijn inmiddels toch schat aan ervaring, nog wel eens een heel groot en mooi verschil kunnen maken op de linksback, alsmede voor het team en de club als geheel. Stelt u zich eens voor hoe die wisselwerking zou zijn, met iedereen, maar met name met Giaccy! Wederzijds bescheiden doch gouden greep?? KWW! 🙂

  • Art

    Arthurzegt

    3 jaar geleden

    We hebben een goede traditie inmiddels met goede linksbacks: Klavan, Gosens, Czyborra, Quagliata en ook Davidson (en Hans Mol!?).

    Jammer dat Davidson zo’n clubhopper is geweest, maar een prima gast.

  • Edd

    Eddyzegt

    3 jaar geleden

    @René. En ook bikkelhard onze Ray Richardson

  • JHR

    JHRzegt

    3 jaar geleden

    @harry. ook ik was fan van hem. vind hem ook een van de eerste echte goede backs die voetballend ook wat brengde. had ook verwacht dat hij het ook wat verder had geschopt. leuk interview

  • Ren

    Renezegt

    3 jaar geleden

    Ray Richardson? De speelstijl was toen anders. Nu verwachten ze dat de linksback voor in de hoek komt om een voorzet te geven. Dat deed Ray niet. Gewoon een goede verdediger die zich vast beet in de tegenstander maar wel een goede pass had en snel was.

  • Ale

    Alexzegt

    3 jaar geleden

    Goede voetballer met sterke mentaliteit, jammer dat hij zó vaak van club is veranderd.

  • Kri

    Kriszegt

    3 jaar geleden

    @ René. Toch mooi om te zeggen, maar daar ga ik dan; ik heb Richardson nooit zien voetballen omdat ik te jong ben??.

    Met welke linksback van nu, of de afgelopen 30 jaar, was hij vergelijkbaar?

  • Ren

    Renezegt

    3 jaar geleden

    Davidson moest het hebben van mentaliteit. Taktisch niet erg sterk en Ray Richardson was minimaal een klasse beter.

  • Wil

    Willemzegt

    3 jaar geleden

    Heracles is ook een geweldige en warme club !

  • Jol

    Jolandazegt

    3 jaar geleden

    Een heel bijzondere speler. Heb genoten van zijn spel bij Heracles. En hoe bijzonder zijn succes met het Australisch team. Dit zijn spelers die je nooit vergeet!

  • Her

    Heracles Harryzegt

    3 jaar geleden

    Eerste! En weer in het holst van de nacht! Maar dat past ook prima, want mien jongens, wat was ik een fanboy van Jason, niet normaal. Eerlijk gezegd had ik altijd het idee dat hij nog (veel sneller) veel verder zou komen (bv. a la Czyborra), maar desalniettemin, big phat kudos voor deze held from down under. En hoe cool was het ook gewoon alleen al om dat briljante accent bij ons in de gelederen te hebben?? ;D

    HAFC wederom hulde & dank, Mr. Davidson ook hartelijk dank voor het delen & all the berry vest!

TopReacties

Heracles Harry3 jaar geleden

Eerste! En weer in het holst van de nacht! Maar dat past ook prima, want mien jongens, wat was ik een fanboy van Jason, niet normaal. Eerlijk gezegd had ik altijd het idee dat hij nog (veel sneller) veel verder zou komen (bv. a la Czyborra), maar desalniettemin, big phat kudos voor deze held from down under. En hoe cool was het ook gewoon alleen al om dat briljante accent bij ons in de gelederen te hebben?? ;D HAFC wederom hulde & dank, Mr. Davidson ook hartelijk dank voor het delen & all the berry vest!

Jolanda3 jaar geleden

Een heel bijzondere speler. Heb genoten van zijn spel bij Heracles. En hoe bijzonder zijn succes met het Australisch team. Dit zijn spelers die je nooit vergeet!

Willem3 jaar geleden

Heracles is ook een geweldige en warme club !

1927

/

1941

/

1962

/

1985

/

2005

/

2023

Hoofdsponsoren

Gemaakt door Mumba Web SolutionsHosting door ShockMedia