Steun HAFC

Help HAFC

Word sponsor

Foto: Bert Letteboer

Andrew Ornoch: 23 minuten in het zwart-wit

Geschreven door Jord op 7 jun. 2021

De kans is groot dat Rob Friend de enige Canadese Heraclied is die je kent, de spits die in het seizoen 2006-2007 voor een half jaar gehuurd werd van sc Heerenveen. Toch kwam er nog een Canadees uit voor Heracles, namelijk Andrew Ornoch. Uit tegen VVV-Venlo in september 2009 maakt hij zijn eerste en enige minuten in het zwart-wit.

Een paar maanden ervoor, toen nog bij Esbjerg fB in Denemarken, kreeg Andrew te horen dat er interesse was vanuit Nederland. “Ik had er twee jaar op zitten in Denemarken en kreeg te horen dat ik een kans had om professioneel voetbal te gaan spelen in Nederland. Het was heel intrigerend voor mij toentertijd en ik besloot om de kans te pakken.” Hij vertrok naar ons kikkerlandje met een duidelijk plan. “Het was mijn bedoeling om bekend te worden met Nederland. Niet alleen de voetbalstijl, waarvan ik vond dat die bij mij zou passen, maar ook de cultuur, de gebruiken en de taal. Sportief was het mijn plan om me aan te passen, ik wilde zo hoog mogelijk spelen. Ondertussen zoveel mogelijk leren van de spelers en trainers om me heen, zodat ik de club kon helpen een succesvol seizoen te behalen.”

En het werd een succesvol seizoen, voor de club in ieder geval, met een zesde plaats als eindresultaat. Andrew zelf speelde in totaal maar 23 minuten, uit tegen VVV-Venlo (1-0 nederlaag). “Ik was trots om onderdeel te zijn van die ploeg, maar toch teleurgesteld met mijn eigen rol daarin. Ik had me er wel meer van voorgesteld, maar het was wel een mooi leerjaar. Het was een lastig seizoen, maar ik ben van mezelf een veerkrachtig en positief persoon, dus ik probeerde gewoon zoveel mogelijk te leren van de mensen bij de club. Dingen gaan nou eenmaal niet altijd zoals je het wilt in het leven, maar hoe je er op reageert bepaalt wel waar je toekomst je brengt. Met alle professionele trainers en goede spelers om me heen heb ik mezelf goed kunnen ontwikkelen in die tijd en ook heb ik er een aantal goede vrienden aan over gehouden.”

“Dingen gaan nou eenmaal niet altijd zoals je het wilt in het leven, maar hoe je er op reageert bepaalt wel waar je toekomst je brengt.”

Onafgemaakte zaak
Na één seizoen kwam er helaas een eind aan zijn tijd in Almelo. Andrew besloot om het noordelijker te zoeken, bij sc Veendam. “Dat was een leuke tijd waar ik een hoop mooie herinneringen aan over heb gehouden. Op het veld was het een leuke tijd met een goede groep, maar ook buiten het veld was het top. Veel vriendelijke en oprechte mensen bij sc Veendam waaraan ik vaak terugdenk. Ik kreeg te horen dat er vanuit Toronto FC in Canada interesse was, dus ik besloot om het daar te proberen. De transfer wist echter niet helemaal rond te komen en daardoor voelt mijn tijd bij Veendam toch nog altijd als een onafgemaakte zaak.”

Maar Nederland was nog zeker geen onafgemaakte zaak voor Ornoch. In 2011 duikt hij op in Velsen-Zuid bij de Witte Leeuwen van Telstar. “De Velsenaren, de supporters, het management, de trainersstaf en de spelers maken deze club heel speciaal. Ik was heel blij dat ik weer kon voetballen en genoot van iedere minuut. We hadden een goed team met talentvolle, hardwerkende spelers waarmee we echt iets neer begonnen te zetten. Helaas kreeg ik vroeg in het seizoen een blessure die er uiteindelijk voor zorgde dat mijn carrière er op zat. Het was een moeilijk seizoen, absoluut een keerpunt in mijn leven. Toch bleek deze vloek achteraf een zegening te zijn.”

Voetbalschool
Terug in Canada begon Andrew zich te focussen op andere zaken. Hij begon zijn energie te steken in zijn familie, zijn opleiding en ook in zijn verdere carrière. “Ik begon me te verdiepen in jeugdontwikkeling en management. In Toronto begon ik met een bedrijf, het ondernemerschap was en is nog steeds een groot avontuur voor mij en ik geniet van ieder moment. Samen met voormalig Heracles-keeper Jörg van Nieuwenhuijzen begon ik een succesvolle voetbalschool en academie, Dutch Connection FC, waarmee we zelfs een partnerschap aan zijn gegaan met Feyenoord Rotterdam voor de Feyenoord Camps Canada. Het idee was simpel, breng de Nederlandse stijl van spelen en filosofie naar Canada en leer de jeugd van jongs af aan op een hoger niveau te voetballen.”

Het mocht dan een ‘simpel plan’ lijken, de uitwerking is uitermate succesvol. Momenteel wordt DCFC al gezien als één van de top jeugdontwikkelingsprogramma’s in Canada. Ze werken samen met een handjevol voormalig (Nederlandse) profs en internationals die met hun passie en ervaring DCFC toonaangevend hebben gemaakt in het Canadese voetbal. “Wij willen dat spelers zowel op als buiten het veld succesvol worden. Daarin zijn we ons nog altijd aan het ontwikkelen, zodat we de volgende generatie voetballers nog beter kunnen helpen. Daarnaast willen we de leeromgeving ook verder verbeteren, spelers zullen daardoor kritischer en verantwoordelijker moeten gaan denken. Het is heel motiverend om spelers in de beginfase van hun ontwikkeling fundamentele gewoonten en principes te leren. Het zou dan ook prachtig zijn om een speler die afstudeert aan DCFC later te zien als professional of misschien zelfs als Canadese international.”


Zidane
Dat zou een prachtige kers zijn op de DCFC-taart, maar Andrew heeft zelf in 2009 ook een persoonlijke droom waargemaakt. “In Toronto, in 2009, speelden we een liefdadigheidsduel en daarin zat ik in één team met Zinedine Zidane. Het was een droom die uitkwam, aangezien hij toch een van mijn idolen was vroeger. Ik heb uren naar hem gekeken op televisie en op straat probeerde je hem toch altijd na te doen. Aan die wedstrijd heb ik een geweldige herinnering overgehouden.”

Net als aan zijn tijd in Almelo, dat is waarom hij Heracles nog altijd volgt. “Ik volg ze vooral via Instagram en het is mooi om de nieuwe generatie, de resultaten en de highlights te zien. Ik wil de club nog heel veel succes wensen in de komende jaren.”

Vind jij HAFC leuk en kun jij een kleine bijdrage missen? Met een kleine donatie help je HAFC 2024 door!

Klik hier om te doneren (Naar onderen scrollen voor eenmalige donatie)

Discussieer mee

29

Je reageert als .

Ben jij dit niet?

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

  • Sta

    Stadioncheckzegt

    3 jaar geleden

    1.Pröper vertrekt voor 98% zeker.

    2.Vloet word moeilijk zat als de echte verleidelijke aanbiedingen komen!

    3.Bakis, Szöke beiden nog niet wat we van hoopten te verwachten als spits Vacant(talentvol)spits?

    4&5. Vervanger Bijleveld , vervanger Hardeveld
    Deze posities zijn ,of worden waarschijnlijk vacant.

    Hoop zelf dat Vloet blijft ,en dat er voor pröper een ervaren rot komt ,opbouwend sterk mijn voorkeur Moissander intelligente vervanger voor Próper , en Mateo Les heeft een goede mentor aan hem.

    Moissander kent de Nederlandse competitie basis speler AZ -Ajax kan dus gewoon heel goed ballen!

  • Kri

    Kriszegt

    3 jaar geleden

    @ Arthur. Ach, er zijn overal slechte trainers???

  • Art

    Arthurzegt

    3 jaar geleden

    @Kris: Helemaal met je eens vwb Kangaskolkka ??? (alleen heeft hij na Heracles ook geen potten kunnen breken??)

  • joo

    joost1903zegt

    3 jaar geleden

    @tom
    Denk niet dat dat iets word. Volgens transfermarkt is zijn marktwaarde 2 miljoen.
    https://www.transfermarkt.com/anthony-limbombe/leistungsdaten/spieler/140803

  • han

    hanszegt

    3 jaar geleden

    Bjorn, kan mij dat schelen dat Pierre op de
    tribune zit…..als junior hier de ballen erin legt ist prima.

  • Tom

    Tomzegt

    3 jaar geleden

    Ik zou wel wat vinden in oud NEC aanvaller: Limbombe

  • Tkz

    Tkzzegt

    3 jaar geleden

    Ik las via een supportersforum dat heracles geinteresseerd is in Nils Korber. Een 24 jarige keeper die nog onder contract staat bij Herta BSC. Ook HSV schijnt interesse te hebben. Geen idee wat er van waar is maar zouden ze dan toch rekening houden met een vertrek van Blaswich?

  • Bjö

    BjörnBzegt

    3 jaar geleden

    Als junior komt krijgen we senior er ook bij. Ik weet niet of jullie dat willen maar ik zie die pseudo voetbalkenner cq wijsneus hier liever niet op de tribune ?

  • Jes

    Jessezegt

    3 jaar geleden

    Een hoer moet natuurlijk hier zijn ?… waar het hart vol van zit ?????

  • Jes

    Jessezegt

    3 jaar geleden

    Als ik het allemaal hoer zo lees zijn alle voorwaarden aanwezig om hem op te halen, waar wachten we op….??Laat zij pa maar eens met Tom Egbers gaan praten, dan weet hij ook wat Heracles voor club is.

  • Flo

    Floaterzegt

    3 jaar geleden

    https://www.bndestem.nl/nac/van-hooijdonk-openhartig-over-nac-afscheid-ik-moet-aan-mijn-toekomst-denken-en-dat-is-niet-met-steijn-als-trainer~a6571e235/

    Niet dat ik per se Van Hooijdonk wil promoten ofzo (al doe ik dat op deze manier wel), maar als ik dit lees dan krijg ik wel een beter beeld van hem. Hij traint hard, ook in zijn vrije tijd. Hij is veel te vinden in de gym en heeft een personal trainer om conditioneel sterker te worden. Hij geeft ook open toe dat er genoeg verbeterpunten zijn en dat hij daarbij begeleiding vanuit de club zou willen. Het klinkt dus wel alsof hij echt wel als prof leeft en gedreven is. Het is ook wel raar gelopen tussen hem en Steijn, die blijkbaar voornamelijk op de eerste 11 spelers focust. Bij Heracles is daar toch wel meer aandacht voor door o.a. Kolmschot, zo zag je ook van het jaar in die reportages/docu’s van Heracles TV.

  • Flo

    Floaterzegt

    3 jaar geleden

    Als we een beetje vertrouwen houden in Bakis hebben dan zou hij als tweede spits starten. Hij is transfervrij dus een grote buil kan je er niet aan vallen. Hij is goed in de 16 en daarbuiten vrij matig, maar dan heb je aankomend seizoen wel iemand die in de laatste 30 minuten nog wat kan forceren. Intussen kunnen we aan dat voetballend vermogen wel werken, daarvoor heb ik voldoende vertrouwen in Wormuth. Betekent wel dat je moet zorgen dat hij aanvoer vanaf de zijkanten krijgt, bijvoorbeeld met een Lunding op rechts (die dan tegelijk zou kunnen invallen). Hij moet eigenlijk al in de 16 staan om in zijn kracht te komen.

    Mentaal is het inderdaad wel een gokje, maar de kans om op Eredivisieniveau te spelen en te groeien laat hij denk ik niet aan zich voorbij gaan en hij zal ook begrijpen dat daarbij enig geduld bij komt kijken. Verder denk ik dat je vooral moet zorgen voor een goed plan en goede begeleiding. De dingen die Jesse opnoemt zijn allemaal zaken die er inderdaad toe doen, maar die iemand ook kan aanleren ongeacht het talent dat iemand heeft. Als Van Hooijdonk echt wil slagen zal hij inzien dat hij dit ook moet opbrengen en ik vind het wel aan Heracles vertrouwt om hem dit bij te brengen. De ervaringen met Tannane laten zien dat de club er bovenop kan zitten wat betreft begeleiding.

    Maar goed, we zullen zien of Tim een lijntje heeft uitgegooid. Op de NAC-fora zijn ze inderdaad merendeel aan het balen dat hij gaat (al is het maar vanwege de kapitaalvernietiging) en zijn er ook wel die suggereren dat Gilissen hem wel eens zou kunnen halen.

  • Edd

    Eddyzegt

    3 jaar geleden

    @Jesse. Ik ben met velen het eens met betrekking tot v Hooijdonk. Sterker…ik kwam ermee op de proppen. Die jongen is nog hartstikke jong, maar uit het goed hout gesneden! NAC Supporters balen erbvan dat die gaat. Daarnaast de man is 2-benig, super traptechniek en een publiekspelertje. Die gaat het hier maken.

    Alleen…ze moeten er wel met hem uitkomen en onze trainert moet het in hem zien zitten! Ik laat me heel graag verrassen!

  • Ren

    Renenrdriezegt

    3 jaar geleden

    Ik zie de potentie wel in die jongen, staat vaak goed opgesteld in de 16, uitstekende trap. Maar kan hij het opbrengen om het seizoen te starten als 2e/3e spits? Denk dat hij hier zich hier prima kan ontwikkelen.

  • Jes

    Jessezegt

    3 jaar geleden

    Vergelijk Weghorst is me te makkelijk. Leven als een monnik, aangepaste voeding eten, op tijd naar bed, heel veel aan jezelf werken, mental coach, voedingscoach, heel veel trainen en alle focus op je vak als profvoetballer en er na leven. Dat vraagt veel offers en moet je willen en kunnen. Zou hij dat kunnen opbrengen?

  • han

    hanszegt

    3 jaar geleden

    Ik denk dat een v Hooijdonk zich hier gaat ontwikkelen als een tweede Weghorst…..jonge fanatieke vent die werkelijk op alle ballen loopt en een mooie traptechniek in beide benen.
    Meer dan welkom……

  • Jes

    Jessezegt

    3 jaar geleden

    Kan die Van Hooijdonk ons echt verder brengen? Ik heb ook zo mijn twijfel. Ik weet ook dat je er soms helemaal naast kan zitten, zie Rai Vloet??

    Bakis zou ons volgend seizoen wel eens kunnen verrassen, maar ik zou er als Heracles niet blind vanuit gaan. Sam Lammers huren zou ik zeggen ?

  • Har

    Hardenbergzegt

    3 jaar geleden

    Wat moeten wij met van Hooijdonk, een speler wiens ego gekrenkt is als hij bij een grote club als NAC (in potentie een gelijkwaardige club als Heracles) niet voldoende mag spelen, wat ongetwijfeld niet zonder reden zal zijn.
    Niet aan beginnen!!

  • Vak

    Vak dzegt

    3 jaar geleden

    @Floater:

    Helemaal eens

  • Flo

    Floaterzegt

    3 jaar geleden

    @Kelvin B. Ik denk dat Van Hooijdonk best zou willen als je hem een duidelijk perspectief geeft: op Eredivisie ervaring opdoen eerste jaar met invalbeurten, tweede jaar volledig kunnen concurreren voor de eerste spitspositie. Toon hem de voorbeelden als Weghorst, Dost en Dessers en hij zal zien dat hij hier als spits echt wel beter kan worden. Hij moet namelijk nog wel aan zijn techniek werken en meer leren meevoetballen. Ik zou het op zich wel met hem aandurven, mits we zorgen dat hij goede aanvoer krijgt. Helaas krijg je wel zijn vader erbij met de Twitterknop onder zijn duim…

  • kel

    kelvin bzegt

    3 jaar geleden

    Sydney van Hooijdonk denk niet dat die hiero komt want hij wil spelen maar zal wel leuke speler weze voor ons

  • Je

    Je boyzegt

    3 jaar geleden

    Sydney is weg bij nac en mounir 2 aanwinsten voor ons gratis op te halen bij nac zal wel leuke zijn en voor de rest weer even kijken naar a spelers

  • Flo

    Floaterzegt

    3 jaar geleden

    @Kris. Hahaha ja wij amateur-scouts met onze bord-op-schoot-scouting zitten er nog wel eens naast inderdaad. Op papier kan een speler heel wat lijken, maar we spelen helaas op (kunst)gras…

    Wat betreft Kangaskolkka vind ik het prima om Jan de Jonge de schuld te geven, die beste man hoeven we toch niet meer terug te zien. Zou hij nu met Verbeek meegaan naar Almere City? Dat gaat dan ook geen lang dienstverband worden gok ik :P.

  • Kri

    Kriszegt

    3 jaar geleden

    @ Floater. Kangaskolka had, denk ik, de pech dat hij trainde onder de slechtste trainer die wij gehad hebben in de afgelopen decennia, dhr. J de Jonge. Hij had overigens wel een uitstekend oog voor talent (Weghorst en Tannane). Schulmeister miste vooral handelingssnelheid, vond ik. Castillion begreep ik niks van, was volgens mij te verlegen of iets. Ik zag het helemaal zitten toen hij hier kwam. Zo zie je maar, ook ik ben niet onfeilbaar ??.

  • Flo

    Floaterzegt

    3 jaar geleden

    @Kris. Klopt die Schulmeister maakte in het begin best wel een goede indruk, weet nog dat hij in de Arena 0-2 op de borden schoot tegen Ajax (na een prachtgoal van Ricky van den Berg), ik wist niet wat ik meemaakte. Uiteindelijk daar nog een punt gestolen omdat een goal in de laatste minuut van Suarez onterecht werd afgevlagd voor buitenspel. Dus ach, het gebrek aan een VAR was toen ook wel eens in ons voordeel.

    Oh en geen slecht woord over Kangaskolkka natuurlijk, ik had hem graag vaker in actie gezien maar om onbegrijpelijke redenen waren zijn optredens beperkt in aantal en duur.

    @ Jordy920 ja Castillion ben ik echt vergeten, wat een voetbalnomade is dat geworden. Heeft nog een paar jaar in IJsland gespeeld zie ik alvorens een overstap naar Indonesië te maken…

  • Kri

    Kriszegt

    3 jaar geleden

    @ Floater. Schulmeister heeft nog wel een paar goals gemaakt. Volgens mij zelfs een hele mooie tegen NEC thuis, en eentje uit bij ADO die niet telde (bal was dik over doellijn maar telde niet. Daar werd de noodzaak voor de VAR geboren.)

    @ Arthur. Kangaskolka wordt door Floater negatief benaderd. Pak em??

  • Jor

    Jordy920zegt

    3 jaar geleden

    @FLOATER Castillion niet te vergeten??

  • Flo

    Floaterzegt

    3 jaar geleden

    Mooi om te lezen dat hij succesvol is geworden in het opleiden van spelers. Ik moet bekennen dat ik de naam al even was vergeten. Komt in het rijtje met Aleksei Kangaskolkka en Vojtech Schulmeister, spitsen die een grote verrassing hadden kunnen zijn maar het toch niet echt bleken.

  • Vak

    Vak dzegt

    3 jaar geleden

    Van hooijdonck gaat NAC transfervrij verlaten…

TopReacties

Vak d3 jaar geleden

Van hooijdonck gaat NAC transfervrij verlaten...

Floater3 jaar geleden

Mooi om te lezen dat hij succesvol is geworden in het opleiden van spelers. Ik moet bekennen dat ik de naam al even was vergeten. Komt in het rijtje met Aleksei Kangaskolkka en Vojtech Schulmeister, spitsen die een grote verrassing hadden kunnen zijn maar het toch niet echt bleken.

Jordy9203 jaar geleden

@FLOATER Castillion niet te vergeten??

1927

/

1941

/

1962

/

1985

/

2005

/

2023

Hoofdsponsoren

Gemaakt door Mumba Web SolutionsHosting door ShockMedia