Steun HAFC

Help HAFC

Word sponsor

Foto: NESImages

Heracles in cijfers: hoe gaat het?

Geschreven door Bjorn Wind op 23 apr. 2023

Er is veel kritiek op het spel van Heracles Almelo dit seizoen. Maar is die kritiek wel terecht? Momenteel staat de ploeg op een tweede plek met uitzicht op het kampioenschap, het gat naar koploper PEC Zwolle is maar drie punten. Hoe weerhoudt de ploeg van trainer John Lammers zich tegenover het kampioenselftal van Peter Bosz, soortgelijke ploegen of concurrenten in de Keuken Kampioen Divisie?

Na de overwinning tegen Helmond Sport (0-1) staat Heracles op 73 punten na 34 wedstrijden. In die wedstrijden scoorde het 92(!) keer en kreeg het er 41 tegen. Het Heracles van Peter Bosz, dat in 2004-2005 de titel binnen sleepte in de Gouden Gids Divisie, stond na 34 wedstrijden ook op 73 punten. In die 34 wedstrijden werd er een stuk minder gejuicht, aangezien er maar 65 keer gescoord was tot dan toe. Wel waren de tegendoelpunten wat minder: Brian van Loo en Barry Reijs werden maar 34 keer gepasseerd.

Twee keer wist de ploeg van Bosz ook boven de vijf doelpunten uit te komen. Uit bij Eindhoven (0-6) en thuis tegen MVV (5-1). Het Heracles van nu deed dat 6 keer: 5-3 tegen VVV, 5-1 tegen NAC, 8-1 tegen Dordrecht, 6-1 tegen Jong FC Utrecht, 7-0 tegen Telstar en 1-5 uit bij TOP Oss. Vooral het publiek op Erve Asito wordt dus flink verwend dit seizoen. Daarnaast heeft het Heracles van John Lammers nu evenveel wedstrijden gewonnen (23) als onder Peter Bosz. Nog één erbij en het record zal alleen op naam van Lammers staan.

Europese hoogvlieger
Heracles kan erg goede cijfers weerleggen, dit seizoen pakken ze gemiddeld 2.14 punten per wedstrijd. Laten we dat eens vergelijken met andere Europese nummers twee:

Lazio Roma 2.03
Borussia Dortmund 2.04
Olympique Marseille 2.06
Ajax 2.14
Real Madrid 2.14
Manchester City 2.33
Sporting Braga 2.36

Met de doelpunten vóór kan Lammers tevreden terugkijken. Van de bovengenoemde clubs, scoort Heracles gemiddeld het op een-na-meest per wedstrijd (2.71), ruim een doelpunt meer dan bijvoorbeeld Lazio Roma (1.63). Alleen Ajax (2.72) heeft het net vaker gevonden. Het grootste probleem zit hem helaas in het verdedigende aspect bij de Almeloërs. Met tegendoelpunten vindt Heracles (1.21 per wedstrijd) zichzelf terug op een één-na-laatste plaats, boven Dortmund (1.39).

Kampioensstrijd
Dan de onderlinge strijd met PEC Zwolle, waarmee het gat na afgelopen vrijdag nog maar drie punten is. Hoe doen de spitsen het ten opzichte van elkaar? De spits in het zwart-wit die de minste schoten op doel nodig heeft om een goal te scoren is Rigino Cicilia (0.67). Precies hetzelfde aantal als PEC-collega Apostolos Velios. De aanvallers die de meeste schoten op doel nodig hebben om tot een doelpunt te komen zijn Ismail Azzaoui (0.17) bij Heracles en Dave van de Berg (0.13) bij Zwolle.

Het reddingspercentage bij de keepers is wel een groot verschil. Waar PEC_sluitpost Jasper Schendelaar 70,9% van de schoten red, is dat bij Michael Brouwer slechts 67,5%. Daarmee scoort hij ook lager dan de keepers van de gehele top zes. Ook de overtredingen die begaan worden liggen bij Heracles een stuk hoger. Waar Thomas Beelen voor de Zwollenaren op één staat met 33 overtredingen tegen, zijn er bij Heracles vier spelers die meer overtredingen hebben begaan: Thomas Bruns (61), Lucas Schoofs (43), Anas Ouahim (38) en Marko Vejinovic (35).

Conclusie
Fans die kritisch zijn is van alle tijden, maar over doelpunten en overwinningen hebben we niks te klagen dit seizoen. Verdedigend is er zeker wat op aan te merken, dit werd in de wedstrijden tegen de zwaardere tegenstander soms pijnlijk duidelijk. Wie vooraf had kunnen tekenen dat de club, met nog vier wedstrijden te gaan, bijna was gepromoveerd en nog maar drie punten achterstond op de koploper, had dat direct gedaan. We moeten onze ogen niet sluiten voor wat fout gaat op het veld, maar misschien is het de komende wedstrijden ook wel fijn om nog even te genieten van de stand en de overwinningen.

[Bron: fbref.com]

Vind jij HAFC leuk en kun jij een kleine bijdrage missen? Met een kleine donatie help je HAFC 2024 door!

Klik hier om te doneren (Naar onderen scrollen voor eenmalige donatie)

Discussieer mee

30

Je reageert als .

Ben jij dit niet?

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

  • Jan

    Janneszegt

    één jaar geleden

    Mick, als je naar het lijstje kijkt van meeste reddingen in de KKD staat Brouwer 8e en staat de keeper van Zwolle 14e. Dus die percentages alleen zegt niet zoveel. Het feit dat hij veel reddingen heeft moeten verrichten zegt net zo veel over de kwaliteit van het middenveld en de achterhoede. Dus allemasl niet eredivisie waardig?

  • Her

    Heraclassic1961zegt

    één jaar geleden

    GERRIT
    23 april 2023 20:41 En zo is het maar net Gerrit! Ik sta volledig achter jouw woorden.

  • rex

    rexzegt

    één jaar geleden

    Waarom 8 spelers wisselen als je promoveert.
    Je kan ook de trainer inruilen voor 1 die de spelers nog een treetje beter maakt.

    Promotie is bijna een feit, kampioen ???

    zwart witte groet

  • Ger

    Gerritzegt

    één jaar geleden

    Reken maar dat er vanuit de KKD wel belangstelling is voor spelers van ons voor wie de stap naar de Eredivisie te hoog gegrepen is! Zij spelen wel bij de promovendus. Ze kunnen óók in een eventuele ruil betrokken óf uitgeleend worden. Hierin voorzie ik geen grote problemen. Vier of vijf directe versterkingen dat is andere koek. Die moeten er hoe dan óók komen! Dit weten de technische mensen bij Heracles zelf ook donders goed. Zolang de promotie nog geen feit is, kun je dit echter moeilijk hardop zeggen.

  • Goo

    Goosezegt

    één jaar geleden

    #missiepromotie wordt…..

    #missiehandhaving.

  • JHR

    JHRzegt

    één jaar geleden

    Cijfers liegen niet. maar het is waar je het mee vergelijkt. deze seizoenen zijn niet met elkaar te vergelijk. wij als club zijn nu veel en veel verder dan toen.

    @Berend, je dacht van de zomer ook dat NJH met een heel lijst met topper kwam. en er kwamen alleen maar oud gediende.

    Ik hoop toch echt dat er van de zomer uit een ander vaatje wordt getapt! als ik zo de wandelgangen hoor hoor je al weer wat oud gediende langs komen. een peterson bv.

    Het word nog een hele puzzel. 3a 4a spelers voor de eerste 11. dan nog een nieuwe bank! want wat er nu op zit is allemaal niet bruikbaar.

    Eerst een nieuwe trainer! dit is echt een must!

    WE ARE BLACK WE ARE WHITE WE ARE FUCKING DYNAMITE

  • Sta

    Stadioncheckzegt

    één jaar geleden

    Kleine 200 tickets volle bak en feest vieren vrijdag ,en de rest zijn drukke weken voor NJH daar wordt hij voor betaald. Hopelijk over een paar dagen naar het echec, weer de glimlach, en vele kannen bier en bitter garnituur Ik ben er klaar voor ;-))

  • Bk1

    Bk1312zegt

    één jaar geleden

    Heraclieden,

    Kom vrijdag allemaal naar het Amaliaplein om samen, onder het genot van een drankje, toe te leven na de wedstrijd van het jaar en onze missie promotie te verzilveren!

  • Sta

    Stadioncheckzegt

    één jaar geleden

    Goed gezien Joop ,ze gaan echt de tribune niet warm houden.Spelers kiezen uiteindelijk als er weinig perspectief is op speeltijd. Enzullen meestal transfer vrij vertrekken….iedereen blij club en desbetreffende.

  • Wal

    Waldozegt

    één jaar geleden

    Laten we er een feest van maken vrijdag.vergeet de slechte wedstrijden en laten we vol achter het team gaan staan als een man. met dit gezeur hier onder elkaar schiet je niks mee op. Iedereen is heracles en respecteer elkaar.maar vrijdag een feest en volgend jaar zien we wel wat er gebeurd

  • Joo

    Joopzegt

    één jaar geleden

    Natuurlijk liggen er een aantal vast. Betekent niet dat ze allemaal blijven. Les, bucker, azzoui, armenteros, myjonge daar lopen de contracten van af. Er zal voor een aantal straks onvoldoende perspectief zijn, die zullen wellicht vertrekken of verhuurd worden. Kortom Hoogma kan aan de bak. Maar daar wordt hij ook riant voor betaald.

  • DDB

    DDBzegt

    één jaar geleden

    Precies Olemla, dat is het grote probleem. We kunnen wel 8 nieuwe basisspelers willen, maar we moeten eerst van veel middelmaat af en dat wordt nog lastig zat.

  • Sta

    Stadioncheckzegt

    één jaar geleden

    Stadion is al bijna uitverkocht weinig plek vrij nog . We zijn toe aan een feestje

  • Hen

    Henrizegt

    één jaar geleden

    Olemla, dat is inderdaad het grote probleem. Iedereen ziet dat dit elftal op elke positie tekort voor de eredivisie en dat hebben ze vorig seizoen op pijnlijke wijze duidelijk gemaakt. In elke linie zou het elftal flink versterkt moeten worden, maar dat wordt met de nu al vrij grote selectie een “no go”. Elke versterking die wel haalbaar is zal aan schot in de roos moeten zijn. Hoewel ik er geen voorstander van ben zou huren misschien wel bittere noodzaak zijn.

  • Kri

    Kriszegt

    één jaar geleden

    Wel mooi dat het verschil zo in cijfers wordt weergegeven. Het aantal tegentreffers zegt mij niet al te veel. We hebben een paar wedstrijden gehad waarin we een flink aantal tegendoelpunten tegen kregen (Ajax uit, Graafschap uit, PEC twee keer drie) waardoor ik vind dat de absolute cijfers wat vertekenen. We hebben best een flink aantal clean sheets behaald dit seizoen, zegt mij wat meer. Hoe dan ook, als we promoveren, is er wel werk aan de winkel. Deze selectie doorselecteren en proberen om in elke linie er toch wel bewezen kwaliteit bij te krijgen. Drie echte talenten en dan durf ik het wel aan, ook met deze technische staf…
    Ik zag trouwens iemand reageren dat er zorgen zouden zijn rondom de fitheid van de selectie. Daar ben ik wel nieuwsgierig naar, want zoiets is echt meetbaar.

  • ole

    olemlAzegt

    één jaar geleden

    Iedereen roept hier maar dat er volgend seizoen een heel ander elftal zal staan, maar vrijwel alle contracten lopen door. Die spelers zullen er allemaal nog zijn, of je moet met een selectie van 40 man gaan werken…

  • Vak

    Vakkie Kzegt

    één jaar geleden

    @berend

    In die tijd pakte je toch minder punten en kreeg je veel meer doelpunten tegen, anders eindigde je niet in de subtop. Ik snap de vergelijking wel met andere nummer twee.

    @robbie
    Tuurlijk heeft Real tegenstanders als Atletico en Villareal, teams die veel hoger budget hebben dan Almere en VVV. Maar Real daarentegen ook veel hoger dan Heracles, dus het is allemaal relatief.

    @ontopic
    Het spel is niet best, maar zoals het artikel zegt: over doelpunten en winstpartijen niks te klagen. In de zomer doorselecteren en eerst een jaar genoegen nemen met handhaving

  • Rob

    Robbiezegt

    één jaar geleden

    Wat zegt dit nou precies? We halen hetzelfde gemiddelde als Real en dan? Denk dat valencia en atletico wel wat anders is dan almere en helmond sport toch?
    Mooi te zien dat we promoveren, dat kan niet meer missen nu. En dan idd bezig met de selectie voor vlgnd jaar. Er moet idd veel bijkomen wil je weer die solide club worden die we ook altijd waren.

  • Vak

    Vak Bzegt

    één jaar geleden

    @sjaaktrekhaak het is natuurlijk ook niet heel gek dat Lammers betere cijfers weerlegd dan bosz. Lammers heeft dit jaar een spelersbudget van bijna 3 miljoen en een hele basiself met veel eredivisie ervaring, Bosz moest het in zijn tijd doen met een selectie die al meerdere jaren in de tweede divisie zat. Dit jaar zie je gewoon dat we de wedstrijden winnen op kwaliteit van de spelers en niet door toedoen van de trainer, want wanneer er iets tactisch werd gevraagd van Lammers zakten we totaal door het ijs. Eredivisie in en Lammers uit.

  • Ber

    Berendzegt

    één jaar geleden

    Trouwens mooi die cijfers maar wat waren die dan in de jaren tm 2018. Vaak geweldig voetbal gezien, veel goals en een zeer hoge attractiewaarde. Dan waren we boven Barcelona, City en Ajax geëindigd. Cijfers zeggen mij niet zo veel gelet op de vaak zeer slechte wedstrijden dit jaar. Maar waar ging het om? Missie Promotie toch en die is bijna binnen haha en door de zuinigheid van NJH nog wat aardig centjes op de bank. Kan niet wachten op volgend seizoen en al die nieuwe aankopen.

  • Sad

    Saddamzegt

    één jaar geleden

    @sjaaktrekhaak, ik lees dagelijks het forum maar reageer niet dagelijks.

    Het verhaal is erg positief allemaal, maat ik vindt er zelf een grote maar aanzitten, het voetbal is soms werkelijk niet om aan te zien, slaapverwekkende wedstrijden soms. Met dit materiaal kan je ook niet de eredivisie in in. Dan eindig je net als cambuur onderaan met 16 punten.
    Met nog ve langlopende contracten ben ik benieuwd hoe ze dit gaan oplossen volgend jaar.

    Spelers als Brouwer, Sierra, Wehmeyer, Cicilia, Marco V, etc etc heb je niks te zoeken in de eredivisie.

  • Fre

    Fred7908MAHoogeveenzegt

    één jaar geleden

    Ik bedoel natuurlijk komende vrijdag ipv zondag.
    Het moet een mooi feest worden vrijdag!🖤🤍

  • Fre

    Fred7908MAHoogeveenzegt

    één jaar geleden

    Dit zijn mooie cijfers! Ik hoop dat er nog een mooie score bij komt zondag, de beste score van GEEN BIERBEKERS EN ANDERE ZAKEN op het veld gooien!!! Want daar schieten we niets mee op. Dus beste supporters laten we gaan voor voetbalplezier en we gooien niet met bier!

  • Jac

    Jackzegt

    één jaar geleden

    Zijn er al vliegtuigjes besteld voor onze vrienden uit Enschede ?

    http://www.airbet.nl/?page_id=23

  • Mic

    Mickzegt

    één jaar geleden

    Het reddingspercentage bij de keepers is wel een groot verschil. Waar PEC_sluitpost Jasper Schendelaar 70,9% van de schoten red, is dat bij Michael Brouwer slechts 67,5%. Daarmee scoort hij ook lager dan de keepers van de gehele top zes.

  • Joo

    Joopzegt

    één jaar geleden

    Mooie verhelderende cijfers. De keeper krijgt niet alleen de doelpunten tegen, alles heeft te maken met de kwaliteiten die voor hem staan en de speelwijze van het team.

  • Sja

    Sjaaktrekhaakzegt

    één jaar geleden

    Nou Jesse dus beter dan met trainer bosz,en dit zijn cijfers daar kun jij niet omheen.
    Bedankt hafc voor dit stukje dus voor alle terpentijn zeikerds niet alleen zeuren.
    Promotie dankzij hoogma sr en dan de credits van Jesse fijn van haar.
    Dus ook voor zijn alias Stef en co stop eens met zeiken,ga eens in je leven positief zijn.
    P.s. groeten aan saddam waar ben je….

  • Sco

    Scoutzegt

    één jaar geleden

    Over het biergooien. In Engeland mag het bier niet de trubune op en dit probleem is opgelost.

  • Han

    Hansworstzegt

    één jaar geleden

    Heb je direct het bewijs dat je met Brouwer de eredivisie niet in kunt gaan.
    Zeurt en scheld op iedereen en kan geen ballen tegenhouden.

  • Thu

    ThunderRobertzegt

    één jaar geleden

    Hafc, bedankt voor deze mooie overzichtelijk post! Meer van dit! Dit geeft een goed beeld van hoe we er voor staan.

    Hopelijk kunnen we vrijdag #MissiePromotie definitief maken. Daar heb ik 100% vertrouwen in. Wordt een mooi feestje “in eigen huis”!

TopReacties

ThunderRobertéén jaar geleden

Hafc, bedankt voor deze mooie overzichtelijk post! Meer van dit! Dit geeft een goed beeld van hoe we er voor staan. Hopelijk kunnen we vrijdag #MissiePromotie definitief maken. Daar heb ik 100% vertrouwen in. Wordt een mooi feestje "in eigen huis"!

Niekéén jaar geleden

Mooi stukje boys ! Puur statistisch gezien, kunnen we nu dus ook wel ophouden met dat eeuwige gedram dat het allemaal zoveel beter was onder Peter Bosz. John lammers doet het qua resultaten gewoon meer dan prima dit seizoen en heeft de doelstelling bijna gehaald. En ja ik word soms ook moe van al die open deuren intrappen , en ook ik zie dat het laatste half jaar het spel nou niet bepaald vooruit is gegaan. Maar laten we ook gewoon eerlijk zijn met zn allen! Ons doel is bijna behaald en 4 wedstrijden voor het einde strijden we gewoon nog om het kampioenschap. Wat willen we nog meer ? En vergeet niet dat er bij de jongens ook een groot stuk spanning zit, de druk om de doelstelling te halen, de verwachtingen van het publiek, eigen ontwikkeling en eventueel interesse van andere clubs en daarnaast speelt natuurlijk ook in de koppies mee dat we vorig jaar dachten er te zijn en t toch nog mis ging. Al met al begrijp ik dan heel goed dat t voor de spelers soms moeilijk word om lekker vrij te voetballen en des te meer valt het ook te prijzen dat als t allemaal een keer niet loopt dat de spelers dan wel beseffen dat ze moeten strijden en zo ook kleine voorsprongen over de streep weten te trekken. Al met al ben ik dus gewoon een tevreden supporter! We staan er prima voor en wie weet wat voor moois er de komende weken nog kan gebeuren! Ik zie het ook zo gebeuren dat zwolle nu als eerste promotie heeft veilig gesteld en dat ze dan in de laatste 4 wedstrijden het kampioenschap nog verspelen.(al is dat ook voor een groot deel hoop )

Hansworstéén jaar geleden

Heb je direct het bewijs dat je met Brouwer de eredivisie niet in kunt gaan. Zeurt en scheld op iedereen en kan geen ballen tegenhouden.

1927

/

1941

/

1962

/

1985

/

2005

/

2023

Hoofdsponsoren

Gemaakt door Mumba Web SolutionsHosting door ShockMedia