Dinsdagavond beslist de gemeenteraad over de stadionplannen van Heracles. De grote vraag is of er een verruiming komt van de vestigingsvoorwaarden voor bedrijven. Komt die er niet, dan heeft dat vergaande consequenties, zo liet voorzitter Jan Smit in diverse media, waaronder de Telegraaf, al weten. Smit dreigt zelfs met opstappen als de gemeenteraad niet tegemoetkomt aan de wensen van Heracles en voorspelt dat hij niet de enige zal zijn die Heracles dan de rug toekeert.

De verruiming van vestigingsvoorwaarden is nodig om de commerciële ruimtes rondom het stadion vol te krijgen. Toen Heracles twee jaar geleden van de gemeente de toezegging kreeg voor een lening van 15 miljoen euro, was afgesproken dat deze ruimtes alleen bezet mochten worden door sportgerelateerde bedrijven, zoals een fitness-centrum, winkels voor sportkleding, praktijk voor sportfysiologie, noem maar op. Inmiddels is echter gebleken dat Heracles alleen met zulke bedrijven de commerciële ruimtes niet vol kan krijgen. En dus wil de club een verruiming van de vestigingsvoorwaarden, zodat ook andere bedrijven zich straks mogen vestigen in het stadion. Volgens Heracles zelf zouden er al diverse gegadigden klaar staan om een handtekening onder een huurcontract te zetten.

Nu lijkt een verruiming van de vestigingsvoorwaarden politiek niet onhaalbaar. Bij de PvdA en VVD

vielen de afgelopen weken geluiden te horen die erop duiden dat men daartoe wel bereid is. CDA is falikant tegen. Maar als zich nog wat partijen aan de kant van PvdA en VVD scharen, is er een meerderheid.

Politieke overwinning niet genoeg

Als de gemeenteraad ermee instemt, wil dat echter nog niet zeggen dat de schop binnenkort de grond in gaat. Daarvoor zal Heracles ook op een ander front nog moeten strijden. Ondernemers in de binnenstad en op de meubelboulevard, plus projectontwikkelaars in de binnenstad zijn namelijk tegen de verruiming van de voorwaarden en hebben al aangekondigd dat als die verruiming er toch komt, ze bezwaarprocedures zullen starten. Met andere woorden, een politieke overwinning dinsdagavond is nog lang niet genoeg om het stadion daadwerkelijk te realiseren.

Achteraf kun je ook de vraag stellen waarom Heracles destijds akkoord is gegaan met de voorwaarden dat men alleen sportgerelateerde bedrijven mocht binnenhalen. De economische crisis was toen al lang aan de gang dus met enige marktverkenning had men toch al snel tot het inzicht kunnen komen dat het lastig zou worden om daarmee de exploitatie van het stadion rond te krijgen. Wat dat betreft valt Heracles dus wel naïviteit of een gebrek aan visie en realiteitszin te verwijten.

Heracles speelt nu de bal dus terug naar de gemeente. Maar of het slim is om dat met dreigende taal te doen en zonder ook maar enigszins de hand in eigen boezem te steken – Heracles heeft immers zelf een inschattingsfout gemaakt – valt te betwijfelen. Smit heeft aangekondigd dat als de verruiming er niet komt, dit consequenties heeft voor de samenstelling van het bestuur en de directie. ‘Die mensen zijn dan niet langer gemotiveerd om daar hun krachten aan te besteden. En dat geldt ook voor mij.’

‘Zegt de gemeenteraad dinsdag nee, dan zegt ze in feite dat zij Heracles niet belangrijk vindt voor Almelo’, aldus Smit. ‘Dat betekent dat Heracles het niet zal redden in de Eredivisie, omdat de begroting te laat is en andere clubs ons voorbij zullen gaan. PEC Zwolle heeft een stadion van 12.000 toeschouwers, die zijn ons in feite al voorbij. Met de huidige capaciteit van 8.500 toeschouwers blijven wij steken op een begroting van 8,5 miljoen. We kunnen niet meer groeien. We streven naar 15.000 plaatsen en een begroting van vijftien miljoen.’

Als de gemeenteraad Heracles dinsdagavond tegemoetkomt, is een belangrijke horde genomen. Maar er zullen nog meer hordes genomen moeten worden en dat zou wel eens meer tijd kunnen vergen dan Heracles lief is. En daarbij helpen dan geen dreigementen om op te stappen, want daar zijn rechters niet gevoelig voor – in tegenstelling misschien tot politici.

Bron: HartvoorHeracles.nl

Sponsoren

Reacties (53)

Reageer nu!