Steun HAFC

Help HAFC

Word sponsor

Foto: Bert Letteboer

Looms: “Ik vind dat ik klaar ben voor de stap naar assistent-trainer van Heracles”

Geschreven door Jord op 17 apr. 2021

Afgelopen zomer keerde Mark Looms terug in de regio als jeugdtrainer van de onder-15 van de gezamenlijke jeugdacademie. De Almeloër met meer dan 300 officiële wedstrijden voor Heracles op zijn naam, vertelt tegenover HAFC.nl over het einde van zijn profcarrière en zijn ambitie als trainer in het betaald voetbal. Ook spreekt Looms lovende woorden over Peter Bosz en Gertjan Verbeek, onder wie hij seizoenenlang voetbalde.

Looms kijkt terug op een mooie carrière als Almelose vedette. “Heracles is mijn club, ik heb er alles meegemaakt. Ik kom zelf uit Almelo en heb mijn debuut bij Heracles gemaakt. Ik heb het kampioenschap, de play-offs en de bekerfinale mee mogen maken.” Het hoogtepunt van Looms bij Heracles was toch wel het kampioenschap in het seizoen 2004/05. Looms: “Dan win je namelijk echt een prijs. Als sportman wil je namelijk maar één ding en dat is de beste zijn. Dat waren we toen. De bekerfinale was ook wel een hoogtepunt, maar die verloren we helaas.”

Het zijn echter niet alleen de sportieve prestaties die Looms zijn bijgebleven. “Wat ik mij met name herinner van Heracles, is dat we met zijn allen de club lieten groeien. Dat was niet alleen op sportief vlak, maar ook het gezellige, familiare gevoel. De kracht van Heracles was dat we het altijd met zijn allen deden. Daar hoorden ook de materiaalman, het ticketingpersoneel en de toiletjuffrouwen bij.”

De kracht van Heracles was dat we het altijd met zijn allen deden. Daar hoorden ook de materiaalman, het ticketingpersoneel en de toiletjuffrouwen bij.”

Vroegtijdig einde
In de zomer van 2012 verruilde de linkspoot het veilige Almelo voor een uitstap naar NAC. Na twee seizoenen in het zuiden kwam de profcarrière van Looms vroegtijdig ten einde. “Ik werd afgekeurd voor betaald voetbal wegens een chronische heupblessure”, vertelt Looms. “Dan kom je wel in een moeilijke periode, omdat je ineens voetballer af bent. Je vraagt je dan af ‘wat nu?’, want het was van het een op het andere moment dat ik moest stoppen. Ik had me niet voorbereid op hetgeen dat ik na mijn carrière wilde doen.”

De op dat moment 32-jarige Looms kwam in contact met oud-trainer Gerhard Wermink. “Hij heeft me de goede kant opgedrukt en vroeg mij om eens mee te lopen bij hem.” Van het een kwam het ander en uiteindelijk haalde Looms zijn trainerspapieren. Zijn eerste stop was in Zwolle. “Iedereen dacht dat ik direct naar Heracles zou gaan, maar ik ben bewust eerst naar PEC Zwolle gegaan om te leren hoe het vak er aan toegaat.” De Almeloër heeft verschillende leeftijdscategorieën getraind in Zwolle en is ook even assistent-trainer van John Stegeman geweest. Tot afgelopen zomer, toen Looms wel terugkwam naar de regio. “Ik kwam met Heracles in contact op het moment dat de academie samen zou gaan. Ze vroegen of ik daar onderdeel van wilde zijn, er zou namelijk wat moois gebeuren met de jeugdopleiding.”

Jeugdopleiding
De jeugdopleiding is volgens Looms aardig veranderd sinds alles weer op basis van gelijke waarde gebeurt. “Op dit moment snap ik wel dat de jongens voor FC Twente kiezen, want die jongens hebben hun hele jeugd in de jeugdopleiding van FC Twente gespeeld. Dit jaar is Heracles er in principe voor het eerst bij, maar voor die jongens is alles nog steeds FC Twente. Dan komen zij ook met een contract en snap ik wel dat de jeugdspelers daarvoor kiezen. Maar dat moet binnenkort wel weer gelijk getrokken worden en dat gaat ook gebeuren. Ik denk ook dat het meespeelt dat de opleiding nog op het trainingscomplex van FC Twente gevestigd is. Wij trainen namelijk op dezelfde plek als de selectie van FC Twente. Alle jongens zien gewoon het eerste elftal trainen.”

”Ik ben zelf ook nooit een voetballer geweest die voor bijvoorbeeld vijf of zes miljoen verkocht zou kunnen worden, maar ik deed wel altijd mijn stinkende best.”

Looms is ook positief over het talent dat in de jeugd rondloopt. “Ik heb bij Zwolle gewerkt, daar hebben ze veel talent. Maar als je het talent in deze regio ziet, zijn hier veel meer goeie spelers.”Talent betekent volgens Looms echter niet dat je altijd even goed hoeft en kan presteren. “Als je passie hebt en je wilt iets bereiken, dan mag je soms ook slecht voetballen. Ik ben zelf ook nooit een voetballer geweest die voor bijvoorbeeld vijf of zes miljoen verkocht zou kunnen worden, maar ik deed wel altijd mijn stinkende best. De ene keer ging het gewoon beter dan de andere keer. Volle bak inzet is het minste wat de club en supporters mochten verwachten van mij.”

Ambities
Looms heeft dit seizoen de leiding over de onder-15 binnen de academie. Aankomend seizoen gaat hij de onder-21 trainen, maar hij wil graag terugkeren naar het seniorenvoetbal. Uiteindelijk ziet hij zichzelf graag terug als hoofdtrainer in het betaald voetbal. “Ik ben echt een hoofdtrainer, maar om hoofdtrainer te worden moet je eerst assistent-trainer zijn. Voor die stap ben ik nu klaar”, vertelt Looms overtuigend. “Ik heb met Heracles gesproken over de functie assistent-trainer, maar ze doen het simpelweg niet. Ik weet niet wat daarachter zit. Ze weten wat ik in Zwolle heb neergezet, ze weten mijn manier van voetballen en mijn manier van werken. Voor mij moet de stap er nu wel een keer aankomen. Natuurlijk maak ik die het liefste naar Heracles.”

“Ik heb met Heracles gesproken over de functie assistent-trainer, maar ze doen het simpelweg niet. Ik weet niet wat daarachter zit.”

Verbeek
Mark Looms heeft in zijn 12 jaar bij Heracles veel trainers zien komen en gaan. Twee trainers die hij veelvuldig heeft meegemaakt, zijn Peter Bosz en Gertjan Verbeek. Hij is dan ook lovend over allebei. “Beide heren heb ik echt heel hoog zitten”, zegt Looms. “Iedereen denkt dat Gertjan Verbeek onmenselijk is, maar als er één iemand heel menselijk is, dan is dat Gertjan Verbeek. Een jaar na mijn eredivisiedebuut kwam Verbeek. Ik woonde nog bij mijn ouders, dat was lekker veilig. Het eerste wat hij tegen mij zei was “Mark, je moet op jezelf gaan wonen.” Ik dacht, waar bemoeit hij zich mee, dat beslis ik zelf namelijk wel.” Looms gaat verder: “Uiteindelijk ben ik toch op mezelf gaan wonen in Almelo. Vanaf dat moment is mijn proces begonnen om een volwassen profvoetballer te worden.”

Het contact tussen Looms en Verbeek stond een tijdje stil, maar kwam na de profcarrière van Looms weer op gang. “Toen ik bij NAC noodgedwongen moest stoppen met voetballen, ben ik weer met Gertjan in contact gekomen. Destijds was hij trainer bij Nürnberg en vertelde hij mij dat ik naar Nürnberg moest komen, daar trainde hij namelijk 1.FC Nürnberg. Ik ben daar drie dagen geweest. We hebben samen gegeten, trainingen gekeken en gewoon met elkaar gepraat over van alles en nog wat. Dat is ook Gertjan Verbeek.”

Peoplemanager
Ook de tijden met Peter Bosz zijn Looms goed bijgebleven. “Als je praat over een goede peoplemanager en een trainer die weet hoe die met spelers om moet gaan, dan heb je het over Peter Bosz”, aldus Looms. “We speelden een keer tegen Ajax en destijds verloren we nog 9 van de 10 keer van hen. Voor de wedstrijd deed Bosz een wedstrijdbespreking en hij zorgde ervoor dat wij het veld op gingen met het gevoel dat wij 10 keer beter waren dan Ajax en dat we ze even op zouden rollen.”

Uniek
De groei die Heracles destijds meemaakte, is volgens Looms altijd doorgezet. “De begroting werd hoger en spelers werden voor steeds meer verkocht, daarvoor geef ik een groot compliment aan de scouting. Ze krijgen het steeds vaker voor elkaar om betere spelers te halen. Die spelers kunnen zich vervolgens onder enorm goede omstandigheden ontwikkelen”, vertelt Looms. “Je mag bij Heracles een keer iets minder goed presteren, je wordt namelijk niet direct aan de kant geschoven bij een slechte wedstrijd. Bij heel veel clubs is dat wel normaal. Heracles blijft geloof houden, waardoor spelers hun vertrouwen terug krijgen, goed gaan voetballen en vervolgens voor een mooi bedrag een transfer maken. Dat maakt Heracles uniek in het Nederlandse voetbal.”

Vind jij HAFC leuk en kun jij een kleine bijdrage missen? Met een kleine donatie help je HAFC 2024 door!

Klik hier om te doneren (Naar onderen scrollen voor eenmalige donatie)

Discussieer mee

35

Je reageert als .

Ben jij dit niet?

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

  • Jes

    Jessezegt

    3 jaar geleden

    Het is maar wat je wil lezen KW. Verder staat er ook dat zijn vader in de RvC zit, ja dan is de link met deze club gauw gelegd. Dat hij een rooie fan is was ook bekend toen hij bij ons speelde, wat ik mij nog weet te herinneren. Hij mag Jan Smit mede danken dat hij verder is gekomen in het betaalde voetbal. Die zag het als enige in hem zitten, toen hij nog bij FC Emmen op de bank zat te verpieteren?

  • Ren

    Renezegt

    3 jaar geleden

    Kw, hij noemt Heracles ook. Hij heeft dan voor twee mooie clubs in Twente gespeeld.

  • Sch

    Schaapzegt

    3 jaar geleden

    Ik vind dat ik klaar ben voor een nieuw item.

  • Alm

    Almelo4everzegt

    3 jaar geleden

    Er bestaan bijna geen clubmensen meer, begrijp dat nou eens.

  • Kw

    Kwzegt

    3 jaar geleden

    Wout weghorst in de krant :

    Ben altijd al fc Twente fan geweest en zou heel graag bij Twente willen gaan voetballen..

    Wat een bal gehakt.. hier op de bus zingen helemaal niks in enschede

  • joo

    joost1903zegt

    3 jaar geleden

    laten we maar weer over de wedstrijden hebben. Emmen uit zondag, zeker niet makkelijk. Ik denk toch 2 ploegen die de laatste weken redelijk in vorm zijn. Toch denk ik dat wij als heracles zijne ietjes meer kwaliteit hebben en dat ook moeten toepassen op het veld. Wel moet iedereen voor 110 % inzet tonen, anders win je gewoon niet daar in Emmen. Voorspelling 1-2 doelpunten bakis en vloet

  • Alm

    Almelo4everzegt

    3 jaar geleden

    En daar komt bij, het ging alleen om speelronde 30, waarschijnlijk ook de laatste 4 speelrondes, maar dat is nog niet bekend.

  • Alm

    Almelo4everzegt

    3 jaar geleden

    Denk dat de mensen met een kaartje tegen rkc-thuis voorrang krijgen.
    Is het testen, stadion in en alsnog je aan alle regels houden of mag je dan gewoon naast elkaar zitten en lekker een biertje drinken?

  • Jus

    Justinhafczegt

    3 jaar geleden

    @Jeffrey, denk dat je je daar wel op verkijkt. Ik zou ‘t zonder nadenken gelijk doen namelijk

  • Jef

    JeffreyPzegt

    3 jaar geleden

    Kan me niet voorstellen dat er mensen zijn die zich vooraf laten testen om een voetbalpotje in de buitenlucht te gaan bekijken?

  • Ddb

    Ddbzegt

    3 jaar geleden

    Wanneer gaat Heracles bekendmaken hoe en wat het eraan toegaat met publiek bij de wedstrijd tegen VVV. Zijn nog veel vragen en geen antwoorden. Ben wel benieuwd. Kijk er echt na uit.

  • Art

    Arthurzegt

    3 jaar geleden

    @Rene: Ik vind dat inderdaad ook helemaal geen gekke gedachte!

  • Ren

    Renezegt

    3 jaar geleden

    Tim, goed kijken naar hoe hij zich beweegt en hoe hij handelt. Hij heeft het fysiek, de snelheid en hardheid in de duels. Ik denk dat hij het aan kan.

  • Kri

    Kriszegt

    3 jaar geleden

    @ Tim. Dat is wel heel erg kort door de bocht gesteld…. Daley Blind kan op hoog niveau op drie plekken uit de voeten en ook Frenky de Jong speelt tegenwoordig zowel achterin als op het middenveld bij Barcelona. De la Torre werd door ons gehaald als buitenspeler, maar speelt nu basis bij ons op het middenveld. Schoofs heeft in het verleden bij ons ook rechtsback gespeeld, maar speelt nu dus inderdaad op het middenveld. Ik vind hem een vrij intelligente speler die het spel goed leest en dat zijn allemaal voordelen voor een speler achterin. Ik zeg niet dat hij daar perse moet spelen, maar vind het idee helemaal niet zo gek.

  • Tim

    Timzegt

    3 jaar geleden

    Hoe sommige mensen toch denken dat je zomaar van 2/3 plekken kunt wisselen is mij een raadsel. Schoofs is een centrale middenvelder , bij verdedigen horen echt hele andere kwaliteiten.

  • Kri

    Kriszegt

    3 jaar geleden

    @ Rene. Potverdorie, daar zeg jij eens wat. Dat zou zomaar eens een uitstekend alternatief kunnen zijn!

  • Ren

    Renezegt

    3 jaar geleden

    Niek een groot deel eens. Maar ik zou schoofs wel eens centraal achterin willen zien. Ik denk dat hij perfect past op de plek van propper.

  • Nie

    Niekzegt

    3 jaar geleden

    @rene

    Hoewel ik Joey een top gozer en voetballer vind, vraag ik me wel af wat we nu met hem zouden moeten. We hebben Kio en Schoofs al voor die postie. En het is dit seizoen al wel gebleken dat met 2 cvm’s spelen niet werkt. Dan missen we toch te veel voetballend vermogen.
    Ook zou het kapitaal vernietiging zijn als we schoofs en/of kio op de bank gaan zetten.(nu is dat probleem er ook met Kio en Schoofs ,dat 1 vd 2 op de bank moet plaats nemen).

    Ik denk dat we de aandacht toch moeten gaan richten op andere posties. Een goede rechtsbuiten die het met Lunding moet gaan uitvechten. een goede concurrent voor Bakis(Kutucu gaat terug en ook Szöke zie ik het niet worden) ,een back up voor Quagliata. En een opvolger voor Pröpper. En eventueel nog een goede box tot box speler op het middenveld. ( al denk ik dat onze nieuwe Belg hierin ook wel een belangrijke basisspeler kan worden).

  • Ren

    Renezegt

    3 jaar geleden

    Pelupessy transfervrij. Zou mooi zijn een comeback

  • Tim

    Timzegt

    3 jaar geleden

    @Bram

    Zo werkt dat natuurlijk niet hé.. Je dropt hier een naam en volgende post zeg je, dat we hem erbij krijgen.

  • Bra

    Bramzegt

    3 jaar geleden

    @TIM

    Die Weijsneus krijg je nu wel de bij!
    Gilissen heeft hem blijkbaar liever dan Looms!

  • Tim

    Timzegt

    3 jaar geleden

    @Bram

    Aub zeg, heeft in Breda en Tilburg de bijnaam “Weijsneus” zit er voornamelijk voor zijn eigen B.V.

  • Har

    Hardenbergzegt

    3 jaar geleden

    @ Jesse,

    Dat je redelijk veel weet trekt volgens mij niemand in twijfel, maar waarom telkens anderen de maat nemen.
    ‘dat heeft zo’n jongen toch niet nodig’?

  • Tra

    Trainertzegt

    3 jaar geleden

    JESSE17 april 2021 18:13

    ? droom lekker verder Hans! Als Bosz en Kruzen helemaal gevuld zijn, komen ze terug en dat kan nog wel even duren??

    Zo Jesse,
    Jij zit er dicht op.
    Fijn om te lezen dat er iemand is die er meer van weet dan de persoon (Kruzen) zelf.

  • Tom

    Tomzegt

    3 jaar geleden

    Zou iedereen zijn mening eerst even aan Jesse willen voorleggen? Ook als je vragen hebt mbt tot onze club, eerst even checken bij hem!

    Alvast bedankt.

  • Rem

    RemcoMzegt

    3 jaar geleden

    Kruzen komt wel terug hoor.
    De man met een hart van zwart en wit laat zich vanzelf wel zien.
    Geen twijfel , al denk ik dat het zijn moment word dat Heracles echt goed speelt tussen positie 6 en 8.

  • H s

    H supporterzegt

    3 jaar geleden

    Het zou mooi zijn dat de nieuwe assistent het overneemd wanneer Frank er mee zou stoppen.

  • Den

    Denniszegt

    3 jaar geleden

    Dan komt er wss een assistent op aanraden van Frankie

  • han

    hanszegt

    3 jaar geleden

    Oké mooi dat je contact met ze hebt gehad(en met name met Kruzen)Jesse,dan kunnen we dat idd definitief afstrepen.

  • Jes

    Jessezegt

    3 jaar geleden

    ? droom lekker verder Hans! Als Bosz en Kruzen helemaal gevuld zijn, komen ze terug en dat kan nog wel even duren??

  • Her

    Heracles 0546zegt

    3 jaar geleden

    Off topic wat vinden jullie van het testen voor toegang. Ik las dat twente en Feyenoord hier niet aan mee gingen doen. Hoe staat heracles hier in?

  • han

    hanszegt

    3 jaar geleden

    Onzin, als Hendrie het genoeg vindt en lekker in zijn Almelooooo wil neerstrijken gaat Bosz heus niet bepalen dat ie mee moet.

  • Jes

    Jessezegt

    3 jaar geleden

    Hans we hebben in de docu over Hendrie recent kunnen horen dat Peter Bosz de uitspraak deed “waar ik trainer wordt neem ik Hendrie mee”

    Hij (Peter Bosz) wordt voorlopig geen trainer bij ons dus kunnen de Hendrie ook vergeten. Als er een nieuwe club voor Bosz komt, krijgen ze Hendrie er bij!

  • han

    hanszegt

    3 jaar geleden

    Ik heb het idee dat ze denken/hopen dat Hendrie Kruzen het tijd vindt terug naar huis te komen….tja dan is de keuze wat mij betreft gauw gemaakt.

  • Ste

    Stefzegt

    3 jaar geleden

    Leuk artikel, maar het roept meer vragen op.
    Ze doen het niet, wat bedoel je nou

TopReacties

Stef3 jaar geleden

Leuk artikel, maar het roept meer vragen op. Ze doen het niet, wat bedoel je nou

hans3 jaar geleden

Ik heb het idee dat ze denken/hopen dat Hendrie Kruzen het tijd vindt terug naar huis te komen....tja dan is de keuze wat mij betreft gauw gemaakt.

Jesse3 jaar geleden

Hans we hebben in de docu over Hendrie recent kunnen horen dat Peter Bosz de uitspraak deed "waar ik trainer wordt neem ik Hendrie mee" Hij (Peter Bosz) wordt voorlopig geen trainer bij ons dus kunnen de Hendrie ook vergeten. Als er een nieuwe club voor Bosz komt, krijgen ze Hendrie er bij!

1927

/

1941

/

1962

/

1985

/

2005

/

2023

Hoofdsponsoren

Gemaakt door Mumba Web SolutionsHosting door ShockMedia