Steun HAFC

Help HAFC

Word sponsor

Foto: Foto: Bert Letteboer

120 jaar: Van de Eredivisie naar het moeras

Geschreven door Bjorn Wind op 21 jul. 2023

Op 3 mei 2023 bestaat ons mooie Heracles alweer 120 jaar! Speciaal voor dat jubileum kijken wij iedere maand terug in onze rijke historie. Hoe is onze club opgericht? Op wat voor een manier is Heracles Almelo tweemaal kampioen geworden? En hoe was het om aan de Bornsestraat te spelen? Allemaal onderwerpen die aan bod komen in dit item. Deze maand gaan we kijken naar de periode 1963-1972, een periode waarin Heracles zowel in de Eredivisie als in de Eerste Divisie zijn plek probeerde te vinden.

Met de behaalde plek in de Eredivisie komen de fans weer massaal naar de Bornsestraat. Tien- tot vijftienduizend toeschouwers is normaal in Almelo in die tijd, met uitschieters naar boven. Daarvoor is ook plek zat, nadat er in 1962 al een staantribune achter het doel is gebouwd. Heracles heeft het wel moeilijk met de overgang naar de Eredivisie, vooral het tempo is een stuk hoger dan ze gewend waren op Eerste Divisie niveau.

Voor de eerste keer sinds twaalf jaar staat de derby tegen Sportclub Enschede op het programma, een duel dat werd bezocht door 24.000 toeschouwers aan de Bornsestraat. Een fel bevochten 3-2 overwinning werd met flink gejuich gevierd in Almelo. Mede door de overwinning weet Heracles zich na de promotie ook te handhaven in de Eredivisie.

Het seizoen 1963-1964 is een tamelijk saai seizoen. Heracles pakt vooral de punten in eigen huis, zelfs van grootmachten als Feyenoord en Ajax. Door de kracht in thuiswedstrijden weet de ploeg zich weer een seizoen te handhaven. De start van het seizoen erop is er één die de ploeg zelf niet had voorgesteld. Na negen speelrondes staat Heracles ongeslagen bovenaan en voert Hennie van Nee de topscorersranglijst aan.

Maar het sprookje valt na een fikse nederlaag thuis tegen Feyenoord (1-5) uit elkaar en Heracles eindigt op een negende plaats. De club hoopt de weg omhoog te hebben ingezet, zeker na de uitspraak van voorzitter Andries Molenaar een paar jaar eerder dat Heracles binnen vier jaar een gooi naar de titel wil doen. Maar in plaats van een gooi te doen naar de titel, degradeert de club in 1966 naar de Eerste Divisie.

Een snelle terugkeer naar het hoogste niveau is niet aan de orde in Almelo. Gaandeweg de seizoenen werden de betere voetballers al ingeruild voor spelers van een ‘minder garnituur’. Heracles begint het eerste seizoen terug in de Eerste Divisie met een ongeslagen reeks van dertien wedstrijden. Maar het moeras dat het Eerste Divisie-niveau ook tegenwoordig nog is, krijgt ook vat op de Almeloërs en trekt het langzaam de anonimiteit van het stapje lager in. Noemenswaardigheden in de jaren die volgen zijn het aantrekken van meerdere Joegoslaven die stuk voor stuk falen en de transferrel van Flip Stapper die een overstap naar Twente forceert.

Het grootste probleem bij de club zijn de financiën. Ook in de Eredivisie-periode loopt de schuld van de club steeds hoger op. Beschermheer Berto Doedes Breuning ten Cate staat meermaals garant voor grote som geld, maar de langetermijnvisie binnen de club ontbreekt. En als die er al wel is, is het toekomstperspectief penibel. 

Uiteindelijk worden er zelfs gesprekken opgestart om te fuseren met de enige andere betaaldvoetbalorganisatie in de regio: FC Twente. Maar, godzijdank, winnen de emoties het van de ‘keiharde cijfers’ in de ledenvergadering en wordt het voorstel verworpen. Om het financieel allemaal te behapstukken wordt het aantal contractspelers verminderd en ook de lonen worden verlaagd. Daarnaast springt de gemeenteraad bij voor het overnemen van het complex en een verdere subsidie. 

Het lukt de zwart-witten nog om zich naar een zesde plek te voetballen in 1970-1971, maar de overige seizoenen is voor Heracles niet meer weggelegd dan een middelmatig en grauw bestaan in het vagevuur dat de Eerste Divisie heet. En dat vagevuur zal nog lang het thuis zijn van de Almeloërs.

[Bron: De Tweekleur omhoog]

Volgende maand gaan we naar 1973-1982, de periode waarin de amateurtak en de betaald voetbaltak zich scheiden binnen Heracles en Sportclub Heracles 1974 ontstaat. Maar ook de periode waarin Heracles verder en verder wegzakt in het moeras dat zich Eerste Divisie noemt.

Discussieer mee

9

Je reageert als .

Ben jij dit niet?

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

  • Bla

    Blackandwhitezegt

    10 maanden geleden

    Ik ben zelf in 1971 geboren.
    Vanaf 1974 t/m 1983 in Duitsland gewoond, dus ik mis wel veel van onze geschiedenis in deze…
    Dan is het echt wel leuk dat @hafc dit maandelijks naar boven haalt in ons 120 jarig bestaan!!
    Ook jullie herinneringen @hans en @rene zijn leuk om te lezen 😁.
    Het is toch ook eigenlijk geen wonder dat de rivaliteit tussen fc Enschede en Heracles zo diep geworteld is?
    En dit zal ook nooit verdwijnen omdat het van ouder op kind wordt door gegeven.
    Dat is ook niet erg, maar derby’s moeten leuk blijven. Net zoals enkele maanden geleden een Heracles supporter de keuken terug bracht naar fc Enschede? Die had hij gekregen via vak P dacht ik? Toen we degradeerden?
    Dat zijn leuke revanche acties vind ik!
    Vuurwerk,keien of andere dingen gooien naar elkaar slaat nergens op!!
    Het moet wel leuk blijven!!
    Afijn, ik heb er best weer een hoop tekst van gemaakt 🤔.
    Dus ik zal het er hierbij maar laten en meld me over een paar weken misschien wel weer 😂😂
    🖤🤍🖤🤍
    Wie is er dol!!!

  • Jan

    Janzegt

    10 maanden geleden

    Wieckhoff krijgt het bij PH Almelo nog lastig.. heb hem nu 2 keer gezien. Dramatisch!

  • Sta

    Stadioncheckzegt

    10 maanden geleden

    @Thomas ; zal een reden hebben. Sport club Enschede heeft zwart wit als club kleuren. Loting wie in een andere teneu moest spelen ? Sport club en Heracles hadden een goede band met elkaar ondanks de derby.Sommige oudjes fans werden zelfs supporter van Hera cles na het ontstaan van de Rooien . JOHN TER MORS SC ENSCHEDE ,FAN VAN HERACLES IK BEDOEL MAAR!

  • Bla

    Blackandwhitezegt

    10 maanden geleden

    Allereerst weer heerlijk om deze geschiedenis terug te lezen en de reacties van degenen die dit hebben meegemaakt.
    Ik vind het voornamelijk opvallend dat er toen al rond de 18 000 mensen op af kwamen op een wedstrijd?
    We zijn nu heel blij met onze 8250 verkochte seizoenskaarten?
    @rene: niet voor niets wordt elk jaar de oefenwedstrijd tegen de Almelose selectie gespeeld bij AVC.
    Heeft vast iets te maken met de herkomst?respect? En de manier hoe wij hier in Almelo met elkaar omgaan?
    🖤🤍🖤🤍

  • Han

    Hanszegt

    10 maanden geleden

    Haha klopt Rene….altijd zo’n bord op een kar dat de middencircel werd opgereden.

  • Ren

    Renezegt

    10 maanden geleden

    En dat er een groot bord op de middencirkel stond met Arke.

  • Ren

    Renezegt

    10 maanden geleden

    Thomas , de clubkleuren van sc Enschede zijn ook zwart wit. Vroeger was het ook zo dat de uitspelende club, het shirt bepaalde, waar ze in speelden. Opvallend is dat tegenwoordig avc Heracles een bloeiende voetbalclub is en dat Enschede boys niet meer bestaat en dat sc Enschede een zwalkend bestaan kent, het kan verkeren

  • Han

    Hanszegt

    10 maanden geleden

    Hahahaha klopt ook echt Thomas.
    Gelukkig bestond dat clubje in die rode shirts toen nog niet dus kon dat met een gerust hart.
    Kan me trouwens nog de rode shirts met ‘Marinus Hannink transport’ erop herinneren…met blauwe broek dacht ik zo uit m’n hoofd.

  • Tho

    Thomaszegt

    10 maanden geleden

    Toen Heracles in 1964 aan de Bornsestraat met 3-2 won van SC Enschede speelden we in rode shirts. SC Enschede in wit-zwart. Daar zouden nu mensen vuur van spugen.

TopReacties

Thomas10 maanden geleden

Toen Heracles in 1964 aan de Bornsestraat met 3-2 won van SC Enschede speelden we in rode shirts. SC Enschede in wit-zwart. Daar zouden nu mensen vuur van spugen.

Hans10 maanden geleden

Hahahaha klopt ook echt Thomas. Gelukkig bestond dat clubje in die rode shirts toen nog niet dus kon dat met een gerust hart. Kan me trouwens nog de rode shirts met 'Marinus Hannink transport' erop herinneren...met blauwe broek dacht ik zo uit m'n hoofd.

Rene10 maanden geleden

Thomas , de clubkleuren van sc Enschede zijn ook zwart wit. Vroeger was het ook zo dat de uitspelende club, het shirt bepaalde, waar ze in speelden. Opvallend is dat tegenwoordig avc Heracles een bloeiende voetbalclub is en dat Enschede boys niet meer bestaat en dat sc Enschede een zwalkend bestaan kent, het kan verkeren

1927

/

1941

/

1962

/

1985

/

2005

/

2023

Hoofdsponsoren

Gemaakt door Mumba Web SolutionsHosting door ShockMedia