Steun HAFC

Help HAFC

Word sponsor

Foto: NESImages

Jan Smit: Kapitein met een Zwart-Wit hart

Geschreven door Bjorn Wind op 16 apr. 2023

De tijd van bijzondere en flamboyante voorzitters in het Nederlandse voetballandschap lijkt langzaam achter ons te raken. Waar een bezoek aan de kleedkamer door Frans van Seumeren tegenwoordig direct het nieuws haalt, was dat voor een kleine tien jaar geleden de norm bij Heracles door Jan Smit. Tegenwoordig draagt hij de titel erevoorzitter, maar dat maakt zijn betrokkenheid niet minder. „Ik was goed ziek van de nederlaag in Doetinchem”

In de tijd dat Smit het voorzitterschap op zich nam was een nederlaag tegen De Graafschap bijna de norm. „Toen zaten er een kleine 2.000 mensen op de tribune. Voordat ik het roer overnam, heb ik eerst geïnformeerd bij de businessclub en de supportersvereniging of ze mij wel wilden hebben. Gelukkig was dat zo.” Als oprichter van een goed draaiend deurwaarderskantoor in Ommen wist hij hoe hij iets van de grond af moest opbouwen.

Bijzondere trainers
„Het belangrijkste was om het enthousiasme onder de supporters weer terug te krijgen, zodat de aantallen op de tribunes omhoog zouden gaan.” Dat deed hij natuurlijk niet alleen. Smit verzamelde een team om zich heen met onder andere Dinand ter Braak, Wim Samsen en Hans Bredewoud, waarmee hij de club langzaamaan weer omhoog wist te krijgen. Maar ook de trainers die hij aanstelde zorgden voor een nieuwe wind binnen de club. Allereerst kwam de ambitieuze Theo Vonk binnen, maar na één seizoen vertrok hij en werd hij vervangen door de fameuze Fritz Korbach. „Een trainer die zorgde voor reuring en de club weer in het nieuws kreeg”, geeft Smit aan.

Maar hij was niet de trainer die de meeste invloed heeft gehad op waar de club tegenwoordig staat. Die eer gaat, volgens Smit, uit naar een andere trainer met een sterk karakter. „Onder Gertjan Verbeek hebben we de grootste inhaalslag gemaakt qua professionalisering. Hij was echt heel belangrijk voor de club. Peter Bosz is kampioen geworden met de club, maar Verbeek heeft het voorwerk gedaan.” 

Echte leider
Naast trainers heeft Jan Smit ook heel wat goede voetballers voorbij zien komen in het zwart-wit. En géén van die voetballers kwam binnen zonder een gesprek met hem, zo kon hij altijd zien wat voor vlees hij in de kuip had. Maar welke speler was volgens hem nou echt de beste? Daar hoeft hij niet lang over na te denken. „Oussama Tannane. Dat was echt een speciale speler! Sommige mensen noemen hem lastig, maar zolang je eerlijk tegen hem bent en je hem met respect en vertrouwen behandelt, heb je aan hem een heerlijke voetballer.”

„Maar we hebben ook veel goede aanvoerders gehad. Één die veel mensen vergeten is Antoine van der Linden, waar ik nog altijd goed contact mee heb. Een echte leider was dat.” De centrale verdediger, tegenwoordig teammanager bij FC Emmen, droeg de aanvoerdersband onder meer tijdens de bekerfinale in 2012. Die bekerfinale is ook één van de hoogtepunten van Smit in zijn periode als voorzitter. „Samen met het behalen van Europees voetbal staat die op een gedeelde tweede plaats. Bovenaan? Het kampioenschap in de Gouden Gids Divisie in 2005.”

Een niveau waar Heracles na al die jaren inmiddels weer op actief is. En dat geeft de erevoorzitter van de Almeloërs nog steeds een naar gevoel. „De degradatie deed pijn, maar ik verbaas me erover hoe vol het stadion toch nog zit. Mensen lopen graag achter de winnaar aan en als je verliest deugt er niets. Maar het blijft belangrijk dat we achter de club blijven staan, in goede maar ook in slechte tijden.”

Discussieer mee

48

Je reageert als .

Ben jij dit niet?

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

  • Sja

    Sjaaktrekhaakzegt

    één jaar geleden

    Geweldige voorzitter geweest.
    En @piet ja Stef en Jesse zijn blijkbaar een zij

  • bli

    blik szegt

    één jaar geleden

    Buscombi’s

    De busreis naar Helmond verloopt in twee clusters. Dit is als volgt ingedeeld:

    • Cluster 1: Bus 6 t/m 9 zitten in het extra uitvak. Deze bussen vertrekken uiterlijk 16.15 uur (16.00 uur aanwezig) vanuit het gastenvak.

    • Cluster 2: De overige bussen vertrekken in één cluster naar Helmond. Deze bussen vertrekken uiterlijk 16.45 uur (16.30 uur aanwezig) vanuit het gastenvak.

  • Pie

    Piet IIIzegt

    één jaar geleden

    Jesse geeft aan een trotse Almelose te zijn. Is Jesse dan toevallig een zij?

  • Tho

    Thomaszegt

    één jaar geleden

    Ik heb er geen last van dat ik Almeloër ben. Integendeel. En die stoplichtregels van Herman Finkers zijn geen juk, maar juist perfect. Een Almeloër neemt zichzelf graag op de korrel, verbeeldt zich niks en kijkt ZEKER niet op tegen (of neer op) Enschede. Hup Heracles!

  • Ber

    Berendzegt

    één jaar geleden

    Haha Floater, bij die wedstrijd was ik ook en kwam Smit daar tegen in de Businessclub. Idd zo blij als een kind maar dat was ik ook.
    Smit zal altijd tot diep in zijn vezels met Heracles betrokken blijven en zal altijd gevraagd en ongevraagd zich ermee bemoeien. Gewoon blijven doen Jan. Ook is Jan fervent bezoeker van dit forum. Hij wil nog steeds weten hoe supporters met Heracles meeleven, dus pas op wat je schrijft haha. Voor mij mag Jan bij leven een standbeeld krijgen, ik zal de 1e 50,00 euro daarvoor graag storten.

  • Jes

    Jessezegt

    één jaar geleden

    Roeptoeter Joop ik zou Blijlevens een mailtje of app je sturen met de vraag wie dat gezegd heeft.

  • Joo

    Joopzegt

    één jaar geleden

    Lekker vaag verhaal van blijlevens, iemand uit Almelo of was het iemand in Almelo. Hij noemt geen naam of straat, dus wie roeptoertert er? De grootste ben jij wel, jesse. Jij denkt dat je iedereen de les kunt lezen. Vanaf nu noem ik jou IWAB. ( Ik weet alles beter) ipv jesse.

  • Jes

    Jessezegt

    één jaar geleden

    Dus je roeptoetert maar wat Joop! Als je het niet meer weet zegt je feitelijk dat hij liegt en als ik er jou naar vraag weet je het niet meer. Roeptoeters hebben we genoeg in dit land.

    Nee ik herken mijzelf hier ook niet, ik loop met de borst vooruit en ben trots een Almelose te zijn.

  • Joo

    Joopzegt

    één jaar geleden

    Ach wat stom van mij, om met jouw een discussie aan te gaan. De alwetende jesse heeft gesproken. Maar ik herken mij net als vele almeloers niet in het beeld.

  • jes

    jessezegt

    één jaar geleden

    Joop waarom zou ik hem niet geloven? Noem maar eens een reden waarom hij uit zijn nek zit te lullen en wat is het belang van hem?

  • bli

    blik szegt

    één jaar geleden

    @jopie meestal staat donderdag/vrijdag de info omtrent bustijden op de website zelf.

  • Joo

    Joopzegt

    één jaar geleden

    Jesse en jij gelooft wat die blijlevens zegt!
    Als het mij vragen zeg ik : Almelo en dat ik daar trots op ben. Een Almeloer is eigengereid, eigenwijs en eigenzinnig. Kortom wij zijn uniek. En laat dat lulletje rozenwater maar lukken

  • jes

    jessezegt

    één jaar geleden

    Nog even een reactie van mij op @Lars,

    Wij Almeloërs maken onszelf belachelijk. Ik hoor Blijlevens zeggen dat iemand hem uit Almelo vertelde dat als hem gevraagd wordt waar hij vandaan komt hij dan zegt ” ik kom uit het buitengebied van Wierden” Kijk dat is nu typisch voorbeeld dat er Almeloërs zijn die niet trots zijn op hun stad en hun komaf. Het zit blijkbaar zo diep in onze genen dat we er niet van af komen. Kom op denk ik dan, hou eens op met dat jezelf minderwaardig te voelen terwijl dat helemaal niet nodig is. Almelo is een keurige stad, en blijkbaar dragen wij het juk van Finkers nog jaren mee met zijn “stoplicht”. Bedankt Herman!

  • Jop

    Jopie vogelzangzegt

    één jaar geleden

    Wanneer worden de vertrektijden bekend gemaakt!?

  • Hal

    HalveLiterzegt

    één jaar geleden

    Helmond uit uitverkocht. Chaos!!!!!!!!!!

  • Goo

    Goosezegt

    één jaar geleden

    Helmond sport uit. Volle bak met bijna 600 uitsupporters. Laten we er een feestje van maken.

  • Bk1

    Bk1312zegt

    één jaar geleden

    Helmond nog niet uitverkocht, koop die kaarten!! volle bak achter de ploeg daar met 600 heraclieden!

  • Jan

    Jan rzegt

    één jaar geleden

    “Maar die van Wissing en van Losser van RTV Oost kunnen er ook wat van hoor. Ook altijd azijkzeiken over Almeloooo….
    Ik lach me helemaal kapot als Heracles het flikt om toch nog kampioen te worden en ze daar hun fanboy talk over PEC moeten inslikken.”

    Precies Leo, ik dacht hetzelfde.
    Ze vergaten maar even dat Heracles bij de rust met 3-0 voor had moeten staan.

  • Lar

    Larszegt

    één jaar geleden

    Nou, Blijlevens riep vandaag dat Almeloers zich schamen dat ze uit Almelo komen en dat we opkijken tegen Hengelo en Enschede. En we zijn een stel doemdenkers.

    Wij kijken in de spiegel en zijn realistisch. Daar kunnen ze in Enschede en bij die rooie krant nog iets van leren.

    Laat die rooie pony krant maar helemaal kappen met schrijven over ons clubje. Ze brengen alleen maar schade toe en er kan geen positief woord af. Over doemdenkers gesproken..

  • Tom

    Tomzegt

    één jaar geleden

    Eens met Smit. Tannane veruit de allerbeste die we hebben gehad. Had sws de wereldtop gehaald als die zich meer had gedragen. Helaas te vaak een recidivist. Kan me ook 0 wedstrijden herinneren dat hij niet gevaarlijk was. Ja wel gevaarlijk voor de tegenstander om vervolgens met rood af te druipen.

  • Leo

    Leozegt

    één jaar geleden

    De rode krant, tja …
    Alom bekend dat ze het daar liever niet over Heracles willen hebben, behalve als het negatief is. Dan staan ze juist vooraan.

    Maar die van Wissing en van Losser van RTV Oost kunnen er ook wat van hoor. Ook altijd azijkzeiken over Almeloooo….
    Ik lach me helemaal kapot als Heracles het flikt om toch nog kampioen te worden en ze daar hun fanboy talk over PEC moeten inslikken.

    Van Staa en Blijleven zijn good guys trouwens.

    Zoals Johnny Lammers zegt: nog 5 wedstrijden, dus nog 15 punten ….

    Kom op da !!!!!

  • bli

    blik szegt

    één jaar geleden

    @ hafc ik gok rond 4u/half 5

  • Haf

    Hafc95zegt

    één jaar geleden

    Hoe laat vertrekt de bus as vrijdag rii Helmond? Of weet iemand wat de verwachting is?

  • Tho

    Thomaszegt

    één jaar geleden

    Net de podcast van de rode krant gehoord. In een zee van azijn zwemt daar onze clubwatcher Blijlevens. Hij doet het goed, en laat zich niet meesleuren door het cynisme van zijn collega’s.

  • Her

    Heraclassic1961zegt

    één jaar geleden

    MARCO
    16 april 2023 13:08 Dat standbeeld komt er wel, vroeg of laat! Jan Smit is dé man die onze mooie traditieclub weer op de kaart heeft gezet.

  • Tim

    Timzegt

    één jaar geleden

    Die hele Tubantia is zo “ziek” als wat.. Neem nou bijvoorbeeld die Gerben Tuitert.. rooier ga je ze niet vinden.

    Onze verslaggever Ralph is prima.. maar kan ook niet op tegen dat geweld.. jammer. Zou hem sieren dat hij er eens tegenin gaat.

    Iedereeen weet dat Leon en Fardau vroeger als kind al naar Twente gingen. Dat maakt ook niks uit, maar praat dan niet zo negatief over onze club.

  • Sup

    Suppzegt

    één jaar geleden

    De ballen verstand live gisteren opgenomen. Heracles komt totaal niet aan bod. Heel kort ging het over Emiel. Verder alleen over de rooien. Wat een arrogantie van die Leo. Hij vind ook dat het over FC Twente moet gaan omdat zij veel groter zijn (4e van Nederland zegt hij ook altijd). Hij maakt Heracles ook klein samen met die Fardou. Laat Ralph eens wat meer over Heracles schrijven. En dan niet iets algemeens maar ook eens wat leuke dingetjes over de spelers. Hij stelt zich nu onderdanig op aan die arrogante Leo

  • Flo

    Floaterzegt

    één jaar geleden

    Wat een voorzitter was het ook, het is jammer dat dit type voorzitter niet meer in het betaald voetbal voorkomt. Hij maakte voor mij gedurende zijn periode bij de club ook wat de club zo mooi maakte, toegankelijk en open, bevlogen en kneuterig tegelijk. Ik heb nog met hem in het uitvak bij NEC gestaan, jaren geleden. Stonden 1-0 achter tegen NEC in degradatienood verkeerde en kregen nog een rode kaart tegen ook. Toen we in de blessuretijd de winnende scoorde (ik geloof Amoah met een kopbal?) was hij als een kind zo blij en zong luidkeels mee met ‘en wie niet springt die degradeert’. Na afgelopen seizoen natuurlijk enigszins zuur, maar wat een lol hadden we toen. Blij dat ik dat soort dingen heb kunnen meemaken met onze markante voorzitter.

  • Ren

    Renenrdriezegt

    één jaar geleden

    Wat is er eigenlijk met de podcast gaande? Te druk met de studie? Of helemaal gestopt?

  • Jes

    Jessezegt

    één jaar geleden

    Arthur laat ik maar afgaan op wat ik van mannen uit die tijd vernomen heb. Mij is verteld dat Tusveld wel ‘open’ stond voor een fusie omdat Heracles in de marge van het betaalde voetbal speelde. Onder druk van sponsors en het bedrijfsleven zou er maar plaats zijn voor 1 bvo in Twente. In zijn hart wou Tusveld dat niet en bedacht hij de truc door alleen te gaan fuseren als er in Hengelo gespeeld zou worden, in de wetenschap dat ze daar in Enschede nooit mee akkoord zouden gaan. Dat ging niet door en daarmee was het probleem en dwang om te fuseren opgelost en kon Heracles gewoon zelfstandig door.

  • Art

    Arthurzegt

    één jaar geleden

    @Jesse: Er is nooit sprake geweest van een fusie. De enige die dat geroepen heeft was Henk Kessler, maar zowel Heracles supporters als Twente supporters moesten daar toen al hartelijk om lachen. Het waren aanzienlijk minder sterke geruchten dan één FC Limburg.

  • Mar

    Markzegt

    één jaar geleden

    Best wel opmerkelijk dat hij Tannane noemt als beste speler.
    Tuurlijk is het een heerlijke speler, maar hij had net zo goed een ander kunnen noemen.
    Had altijd gedacht dat quansah of Everton zijn oogappels waren.

    Terughalen dan maar die Tannane

  • Mar

    Markzegt

    één jaar geleden

    Best wel opmerkelijk dat hij Tannane noemt als beste speler.
    Tuurlijk is het een heerlijke speler, maar hij had net zo goed een ander kunnen noemen.
    Had altijd gedacht dat quansah of Everton zijn oogappels waren.

    Terughalen dan maar die Tannane 🙂

  • Jes

    Jessezegt

    één jaar geleden

    Je had er niet aan moeten denken als Tusveld en zijn bestuursleden, waren gezwicht voor de druk vanuit Enschede😉 dan had Heracles, net als SC Veendam, HFC Haarlem, Agovv en RBC, een zielloos bestaan gehad. Ach het is gelukkig niet gebeurd

  • Joo

    Joopzegt

    één jaar geleden

    Hoogstraten, verweg, Gloudemans enz…Ook tusveld hoort daarbij.

  • Art

    Arthurzegt

    één jaar geleden

    Absoluut zijn er meerdere mensen belangrijk geweest, waaronder de oprichters in 1903😉 Maar Smit heeft ons echt naar de eredivisie gebracht, een prachtig stadion neergezet, Europees voetbal gegeven en een professionele organisatie en cultuur achtergelaten. Bovendien was hij, net als wij, fanatiek supporter van onze club. Echt alleen maar hulde voor wat hij voor ons betekend heeft (zonder anderen tekort te willen doen).

  • Bla

    Blackandwhitezegt

    één jaar geleden

    P.s.: ik heb mij laten vertellen dat onze Jan zich inzet om fc Ommen groot te maken?
    Die rakker kan het ook niet laten hè?😂.
    Wie weet wat er in de toekomst nog kan ontstaan qua samenwerking e.d.?
    🖤🤍🖤🤍

  • Bla

    Blackandwhitezegt

    één jaar geleden

    Een niveau waar Heracles na al die jaren inmiddels weer op actief is. En dat geeft de erevoorzitter van de Almeloërs nog steeds een naar gevoel. „De degradatie deed pijn, maar ik verbaas me erover hoe vol het stadion toch nog zit. Mensen lopen graag achter de winnaar aan en als je verliest deugt er niets. Maar het blijft belangrijk dat we achter de club blijven staan, in goede maar ook in slechte tijden.”

    De boodschap is duidelijk van Jan.
    VOL ACHTER DE CLUB BLIJVEN STAAN!!
    🖤🤍🖤🤍

  • Jes

    Jessezegt

    één jaar geleden

    Ik heb mij laten vertellen dat Tusveld mogelijk nog belangrijker is geweest. Hij voorkwam de fusie met Fc Enschede toen onze club op omvallen stond en vanuit Enschede gezegd werd dat wij geen bestaansrecht hadden. Onder druk vanuit Enschede werd ons een fusie opgedrongen. Tusveld is daar voor gaan liggen gelukkig. Anders waren wij nu geen bvo meer en had Jan Smit geen naam kunnen maken. Daarvan akte!

  • Mar

    Markzegt

    één jaar geleden

    Joop ik denk dat je Gerard Tusveld bedoeld?

    Heeft ook zeker de aanzet gezet tot het financieel gezond maken van de club. Door middel van de hand op de knip beleid.
    Misschien ook een standbeeldje voor hem

  • Joo

    Joopzegt

    één jaar geleden

    Naast Jan Smit, hebben er wel meer een standbeeld verdient, we hebben ook oud bestuurders die de club in de moeilijke jaren 70 en 80 overeind hebben gehouden. Ook in de jaren ervoor zullen er goede mensen zijn geweest. Maar dan Jan, er een verdient, staat buiten kijf. Ik noem geen namen omdat ik bang ben dat ik een, van deze goede mensen vergeet.

  • Mar

    Marcozegt

    één jaar geleden

    Deze man heeft zeker een standbeeld verdiend bij de hoofdingang van het stadion!!

  • Bla

    Blackandwhitezegt

    één jaar geleden

    Ik denk dat we allemaal wel heel veel respect hebben voor deze man.
    Wellicht ook de grootste Heracles supporter onder ons.
    Was ook altijd onder de supporters als er een wedstrijd gespeeld werd.
    Stond in Arouca alle supporters op te wachten met hoogma sr. om iedereen de hand te schudden.
    🖤🤍🖤🤍

  • Jes

    Jessezegt

    één jaar geleden

    De man die van een modale eerste divisie club (toen) een modale eredivisie club heeft gemaakt. Ik zie hem nog zitten bij Voetbal Inside, dat hij roep met Heracles Europa in te gaan, ik zie ze nog lachen daar aan tafel. Uiteindelijk heeft hij het gefikst, al bleef het bij twee wedstrijden 😉 Alle lof en waardering naar Jan.

  • Ger

    Gerritzegt

    één jaar geleden

    Jan Smit! Een naam die ik met veel respect uitspreek. Hij is de man die Heracles uit de as heeft doen herrijzen! Deze man verdient een standbeeld bij de ingang van het stadion. En wat slechts weinig voorzitters gegeven is; Hij heeft kijk op voetballers, goede voetballers welteverstaan! Jan Smit is een clubicoon die voor altijd een legende zal zijn in de geschiedenis van onze prachtige club!

  • Tho

    Thomaszegt

    één jaar geleden

    Mister Heracles.

  • Law

    Lawrencezegt

    één jaar geleden

    Mooi verhaal, hopelijk heeft Jan nog wat invloed. Zou mooi zijn dat hij zich hard maakt voor wat veranderingen. Met deze huidige selectie gaan we vast promoveren echter ben ik bang dat we er ook zo weer uit vliegen. Ook met de huidige trainer zie ik het niet zitten, hij speelt zo een angstig voetbal. Tijd voor een andere meer aanvallend ingestelde trainer. Jan, laat je stem horen en vecht voor onze club zoals wij supporters afgelopen jaar ook trouw zijn gebleven aan onze zwart-witte trots.

  • Mar

    Markzegt

    één jaar geleden

    Mooi verhaal, mooie tijd.
    Lijkt helaas eeuwen geleden

TopReacties

Markéén jaar geleden

Mooi verhaal, mooie tijd. Lijkt helaas eeuwen geleden

Lawrenceéén jaar geleden

Mooi verhaal, hopelijk heeft Jan nog wat invloed. Zou mooi zijn dat hij zich hard maakt voor wat veranderingen. Met deze huidige selectie gaan we vast promoveren echter ben ik bang dat we er ook zo weer uit vliegen. Ook met de huidige trainer zie ik het niet zitten, hij speelt zo een angstig voetbal. Tijd voor een andere meer aanvallend ingestelde trainer. Jan, laat je stem horen en vecht voor onze club zoals wij supporters afgelopen jaar ook trouw zijn gebleven aan onze zwart-witte trots.

Thomaséén jaar geleden

Mister Heracles.

1927

/

1941

/

1962

/

1985

/

2005

/

2023

Hoofdsponsoren

Gemaakt door Mumba Web SolutionsHosting door ShockMedia