Steun HAFC

Help HAFC

Word sponsor

Foto: NESImages

Heracles – FC Utrecht: de cijfers

Geschreven door Bjorn Wind op 18 sep. 2023

De ongeslagen status op Erve Asito liep in de derde thuiswedstrijd al averij op, toen Heracles met 1-3 verloor van FC Utrecht. Wat zijn de punten waar het fout ging en wat zeggen de cijfers van de wedstrijd?

Voorafgaand aan de wedstrijd wisten de Heracles-supporters niet helemaal wat ze van de bezoekers uit de Domstad moesten verwachten. De feiten waren dat FC Utrecht nog geen punt had gepakt in de voorgaande vier wedstrijden en pas één keer had gescoord. Na drie wedstrijden werd trainer Michael Silberbauer de deur gewezen en vlak voor de interlandbreak werd Ron Jans aangewezen als nieuwe trainer. Daarmee kwam Utrecht in een nieuw jasje aan in Almelo.

Openingsfase
In de eerste tien minuten werd Heracles compleet overlopen. Maar de onderstaande grafiek laat zien dat Heracles daarna de meest dreigende ploeg was. Ondanks de dreiging van de thuisploeg, was het wel FC Utrecht dat de grootste kansen kreeg. Drie keer werd het aluminium geraakt en daarnaast noteerden ze nog twee grote kansen, waardoor de expected goals van de bezoekers (1,55) hoger uitviel dan die van Heracles (1,03).

Kop van jut
Tijdens de wedstrijd was het Sven Sonnenberg die de meeste kritiek te verwerken kreeg. De Duitser werd veelvuldig gezocht in de opbouw, wat kwam door het druk zetten van Utrecht. De Domstedelingen wisten het zo neer te zetten dat de opbouw wel over rechts heen moest, waardoor de zwakkere flank de opbouw moest verrichten.

Toch kwam Sonnenberg er opbouwend niet zo slecht uit als op het eerste oog leek. Zoals in onderstaand tabel zichtbaar is had hij een passnauwkeurigheid van 92%, daarmee de beste van alle spelers op het veld. En niet alleen de ballen breed naar Navajo Bakboord of Justin Hoogma, maar ook met de passes naar het aanvallende gebied hoeft Sonnenberg alleen Hoogma voor zich te dulden.

Verdedigend
Centrale kompaan en aanvoerder Justin Hoogma wordt ook wel eens verweten dat hij verdedigend niet ‘zijn mannetje zou staan’. Maar als we kijken naar zijn defensieve statistieken valt op dat hij het verdedigend keurig heeft gedaan. Van het gehele veld wonnen alleen Vasilios Barkas (13) en Can Bozdogan (12) meer ballen terug dan Hoogma.

Wat betreft onderschepping is het alleen Bakboord (4) die hoger op de lijst te vinden is dan Hoogma. Van de 7 duels die hij aanging, wist hij al zijn grondduels te winnen (3) en verloor hij slechts één van zijn vier luchtduels. Een solide prestatie van onze captain.

Natuurlijk zijn de enige cijfers die er wat toe doen de 1-3 die op het scorebord staat aan het einde van de rit. Of de 0 punten die we aan het einde van de avond bij kunnen schrijven. Maar misschien dat deze cijfers een ander inzicht geven in de wedstrijd die gespeeld is en ook vertrouwen geven in de wedstrijd tegen FC Volendam aanstaande zaterdag.

[Statistieken afkomstig van FotMob]

Discussieer mee

20

Je reageert als .

Ben jij dit niet?

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

 • Mar

  Markzegt

  9 maanden geleden

  Joop ik geef het op je hebt helemaal gelijk
  Zand erover.

 • Alm

  Almelo4everzegt

  9 maanden geleden

  En hoeveel is dat?
  Kan heracles geen teller ofzo iets maken met hoeveel kaarten er nog beschikbaar zijn voor elke wedstrijd?

 • sch

  sch1903zegt

  9 maanden geleden

  Uitvak Volendam is zaterdag uitverkocht, nog maar enkele kaarten te verkrijgen.

  Uitvak AZ begint ook te lopen. Laten we ook hier massaal naar toe gaan met mekaar!

 • Joo

  Joopzegt

  9 maanden geleden

  Hoogma moet 100x een verdedigende actie maken en verovert 98x de bal slechts 2 keer verliest hij een duel waaruit ook nog twee tegengoals vallen.

  Dit zeg jij mark!

 • Mar

  Markzegt

  9 maanden geleden

  Beste Joop,

  Nogmaals ik noem een voorbeeld van een beoordeling op basis van statistieken en cijfers ik refereer niet naar de wedstrijd van zaterdag immers we verloren niet met 2-0 toch?

  Het gaat mij erom dat een speler van de 100 duels er 98 wint en 2 verliest dat hij een score heeft van 98%. Wanneer die 2 verloren duels ook nog eens leiden tot een tegendoelpunt. Zie je dat niet terug in de cijfers.

 • Joo

  Joopzegt

  9 maanden geleden

  Mark, wat er mis gaat: dat er een stuk verdriet achter het doel, een beker op het veld gooit en hierdoor de ploeg uit het ritme haalt. Vervolgens zetten we alles op alles en nemen terecht risico’s en ja dan kan er een bal verkeerd gaan. De grootste fout is in de eerste helft gemaakt, we geven de 1-0 gewoon weg. Ook de rol van de scheidsrechter is van invloed op de wedstrijd, in mijn ogen de zwakste man op het veld.

 • Joo

  Joopzegt

  9 maanden geleden

  Mark, het is constant negatief tov Hoogma. Krijgt verwijt van twee doelpunten, nou ik heb ze zaterdagavond niet gezien.

 • Mic

  Mickzegt

  9 maanden geleden

  Waarom is fucking jong psv – heracles uitverkocht, maar FC Volendam – Heracles op zaterdagavond niet?

  Kom op man..

 • Mar

  Markzegt

  9 maanden geleden

  Joop

  Is een voorbeeld sommetje om aan te tonen dat cijfers en statistieken niets zeggen en een verkeerd beeld geven.

  Ik noem Hoogma, maar had ook Sonnenberg, bakboord of Willems kunnen noemen.
  M.a.w. 1 fatale blunder vind je niet terug in de statistieken.

  Overigens check voor de gein even de wefstrijd van zaterdag terug. Bakboord maakt de eigen goal, maar waar gaat het mis? en wat gaat er aan die aanval van Utrecht vooraf?

 • Joo

  Joopzegt

  9 maanden geleden

  Mark, bij welke doelpunten had Hoogma balverlies?

 • Mar

  Markzegt

  9 maanden geleden

  Haha geweldig. Nu heet het statistieken vroeger heette het scorebord journalistiek.

  Nu snap ik ook waarom Hoogma de hand boven het hoofd gehouden wordt en nog steeds onbetwist is.
  Immers cijfers liegen niet. Of toch?

  Hoogma moet 100x een verdedigende actie maken en verovert 98x de bal slechts 2 keer verliest hij een duel waaruit ook nog twee tegengoals vallen.

  Ergo. Heracles verliest met 2-0 maar Hoogma is de man of the match met maar liefst een score van 98% effectiviteit op verdedigende acties.

  Cijfers liegen niet

 • Joh

  Johanzegt

  9 maanden geleden

  Hoe kijken jullie in hemelsnaam? Utrecht had veel meer kansen dan wij. Had bij rust al beslist kunnen zijn.

 • Ale

  Alexzegt

  9 maanden geleden

  @ sjarreloe

  Ik ben het eens met jouw opmerking, ik vond Heracles over het geheel gezien beter dan Utrecht. Jans speelde het spelletje goed mee door het Keersemaeker lastig te maken z’n gewone spel te spelen. Dat is één van de redenen dat we gewoon niet in ons spel kwamen en Utrecht wist te scoren. Daarna voetbalden wij ons daar onderuit en hadden we een behoorlijk overwicht gedurende de wedstrijd, echter door persoonlijke fouten en een dosis pech namen ze de 3 punten mee naar Utrecht.

 • Haf

  Hafc1803zegt

  9 maanden geleden

  Iemand enig idee hoeveel kaarten er tot nu toe voor Volendam uit verkocht zijn?

 • Kri

  Kriszegt

  9 maanden geleden

  Mooie aanvulling deze statistieken!! Het zegt zeker niet alles, maar geeft toch wat richting.

 • Jan

  Janzegt

  9 maanden geleden

  Het was gewoon heel belangrijk om zelf op voorsprong te komen. Als we binnen 20 minuten de
  1-0 maakten, kregen we alle vertrouwen en was het stadion gaan kolken, de 2-0 was dan een kwestie van
  tijd en hadden we de wedstrijd gewonnen. Alleen gebeurde nu het omgekeerde.. weer komen we thuis achter en
  lopen we achter de feiten aan. De 0-2 vond ik zelf heel bijzonder, er kwamen allereerst 5 minuten bij?! En toen
  de 0-2 werd gescoord door Utrecht was het al de 7e minuut van blessuretijd.. beetje lang vind je niet voor geen wissels
  en enkele spelonderbrekingen?
  En laat Vak-Q nu eens de hele wedstrijd van zich horen! Het is de laatste wedstrijden alles of niks. Wat ze wel kunnen is bekers
  bier gooien op het veld.

 • Ren

  Renezegt

  9 maanden geleden

  Dus als Sonnenberg dom indribbeld met een bal en balverlies lijdt, een middenvelder bij de 2-0 zijn man uit de rug laat lopen en bakboord in eigen doel schiet, ligt het allemaal aan Hoogma. Ach ja , ik geef altijd de noren de schuld, waarom?

 • sja

  sjarreloezegt

  9 maanden geleden

  Ik snap ook niet waarom heel Nederland zo onder de indruk was van Ron Jans deze wedstrijd. We zijn helemaal niet weggetikt door Utrecht. Wij staan zelf te slapen bij de 1-0, De 2-0 komt compleet uit het niks en de 3-1 was een eigen goal. Speel deze wedstrijd nog 10 keer en je wint hem 7 keer. Scoreboard journalistiek van heel Nederland. Ik vond ons de betere ploeg.

 • Fre

  Fred Barendrechtzegt

  9 maanden geleden

  Statistieken zeggen veel, zoveel dat dit echt wel vertrouwen geeft voor de komende wedstrijd….. helaas is de einduitslag bepalend voor de punten verdeling, dus zijn we hier bekaaid afgekomen. Al deze goede cijfers meenemen naar Volendam en daar de punten mee wegnemen.🖤🤍

 • ste

  stefzegt

  9 maanden geleden

  Super leuk die statistieken.
  Maar ik zie nergens staan. Dat Hoogma bij de drie tegen doelpunten er ingaat als mijn schoonmoeder 😀

TopReacties

1927

/

1941

/

1962

/

1985

/

2005

/

2023

Hoofdsponsoren

Gemaakt door Mumba Web SolutionsHosting door ShockMedia