Steun HAFC
Foto: NESImages
18 sep. 2023

Heracles – FC Utrecht: de cijfers

De ongeslagen status op Erve Asito liep in de derde thuiswedstrijd al averij op, toen Heracles met 1-3 verloor van FC Utrecht. Wat zijn de punten waar het fout ging en wat zeggen de cijfers van de wedstrijd?

Voorafgaand aan de wedstrijd wisten de Heracles-supporters niet helemaal wat ze van de bezoekers uit de Domstad moesten verwachten. De feiten waren dat FC Utrecht nog geen punt had gepakt in de voorgaande vier wedstrijden en pas één keer had gescoord. Na drie wedstrijden werd trainer Michael Silberbauer de deur gewezen en vlak voor de interlandbreak werd Ron Jans aangewezen als nieuwe trainer. Daarmee kwam Utrecht in een nieuw jasje aan in Almelo.

Openingsfase
In de eerste tien minuten werd Heracles compleet overlopen. Maar de onderstaande grafiek laat zien dat Heracles daarna de meest dreigende ploeg was. Ondanks de dreiging van de thuisploeg, was het wel FC Utrecht dat de grootste kansen kreeg. Drie keer werd het aluminium geraakt en daarnaast noteerden ze nog twee grote kansen, waardoor de expected goals van de bezoekers (1,55) hoger uitviel dan die van Heracles (1,03).

Kop van jut
Tijdens de wedstrijd was het Sven Sonnenberg die de meeste kritiek te verwerken kreeg. De Duitser werd veelvuldig gezocht in de opbouw, wat kwam door het druk zetten van Utrecht. De Domstedelingen wisten het zo neer te zetten dat de opbouw wel over rechts heen moest, waardoor de zwakkere flank de opbouw moest verrichten.

Toch kwam Sonnenberg er opbouwend niet zo slecht uit als op het eerste oog leek. Zoals in onderstaand tabel zichtbaar is had hij een passnauwkeurigheid van 92%, daarmee de beste van alle spelers op het veld. En niet alleen de ballen breed naar Navajo Bakboord of Justin Hoogma, maar ook met de passes naar het aanvallende gebied hoeft Sonnenberg alleen Hoogma voor zich te dulden.

Verdedigend
Centrale kompaan en aanvoerder Justin Hoogma wordt ook wel eens verweten dat hij verdedigend niet ‘zijn mannetje zou staan’. Maar als we kijken naar zijn defensieve statistieken valt op dat hij het verdedigend keurig heeft gedaan. Van het gehele veld wonnen alleen Vasilios Barkas (13) en Can Bozdogan (12) meer ballen terug dan Hoogma.

Wat betreft onderschepping is het alleen Bakboord (4) die hoger op de lijst te vinden is dan Hoogma. Van de 7 duels die hij aanging, wist hij al zijn grondduels te winnen (3) en verloor hij slechts één van zijn vier luchtduels. Een solide prestatie van onze captain.

Natuurlijk zijn de enige cijfers die er wat toe doen de 1-3 die op het scorebord staat aan het einde van de rit. Of de 0 punten die we aan het einde van de avond bij kunnen schrijven. Maar misschien dat deze cijfers een ander inzicht geven in de wedstrijd die gespeeld is en ook vertrouwen geven in de wedstrijd tegen FC Volendam aanstaande zaterdag.

[Statistieken afkomstig van FotMob]

Reacties ophalen

1927

/

1941

/

1962

/

1985

/

2005

/

2023

Gemaakt door Mumba Web Solutions